RTV Oost: Duitse supermarktgiganten willen in 2020 geen Nederlandse eieren meer

06-11-2018

De Duitse supermarktreuzen Aldi-Sud en Rewe willen vanaf 2020 geen Nederlandse eieren meer verkopen. Toch maakt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zich nog geen zorgen over de gevolgen voor Overijsselse pluimveehouders.

"Er bestaat in Duitsland al langer een sterk sentiment voor producten van eigen bodem, net als in Engeland en Frankrijk", legt De Haan uit. "Dat ze geen Nederlandse eieren in de schappen willen, heeft dan ook niets te maken met de fipronilcrisis."

Volgens De Haan is Duitsland op dit moment voor 70% zelfvoorzienend wanneer het gaat om eieren. Die andere 30% moet dus uit het buitenland komen, waarmee de vraag naar buitenlandse eieren blijft bestaan, vertelt De Haan.

Prijsstijging
"Als grote supermarkten geen Nederlandse eieren willen, stijgt de prijs voor Duitse eieren", aldus de Haan. "Mogelijk neemt de prijs van Nederlandse eieren daarmee iets af." Toch maakt ze zich nog geen grote zorgen voor de Overijsselse pluimveehouders.

"Het zou ook zomaar kunnen dat een andere supermarktgigant in Duitsland wil profiteren van de lage prijzen van Nederlandse eieren en alleen maar eieren uit ons land in de schappen wil hebben", legt ze uit. "Bovendien duurt het nog even tot 2020, op dit moment kunnen we alleen speculeren."

 
 

Inloggen op de ledenportal