Boerderij: Opnieuw voorspoedige week eiermarkt

09-11-2018

Nog steeds alom tevreden geluiden uit de eiermarkt.

De navraag is breed. Daardoor lopen alle soorten en maten goed weg. De handel is vast en er is niet veel turbulentie.

De trend met gestaag stijgende eierprijzen zet ook deze week weer door. De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62/63 gram ging met 18 cent omhoog naar € 6,55 per 100 stuks. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van datzelfde gewicht steeg van € 7,13 naar € 7,27 per 100 stuks. De prijs van witte scharreleieren steeg ook 18 cent, van € 6,54 naar € 6,72.

Koelhuiseieren
De industrie begint met steeds meer tegenzin te kopen. Ze vinden eieren voor het huidige prijsniveau te duur worden. De verwachting is dat deze afnemers binnenkort gaan teruggrijpen op koelhuiseieren. Volgens eierhandelaren is dat ook niet erg. De komende 6 tot 7 weken is er zoveel afzet in andere kanalen dat dit geen invloed heeft op de prijs. Het is zelfs wel goed dat de voorraden worden aangesproken. Dat geeft na de feestdagen weer ruimte om de eiermarkt op gang te houden.

Frankrijk
De lijn omhoog in de Nederlandse noteringen komt deels door de sterke ontwikkeling van kooieieren in Frankrijk. Daar komt 70% van de eieren die in de winkel liggen nog uit kooien. Daarbij is het lokale en regionale product momenteel erg in trek. Maar langzaamaan gaat de ‘schwung’ daar wel wat uit. De prijsstijging in Rungis gaat de laatste weken minder hard.

Kooinotering in Kruishoutem
In België zorgt de sterke kooieierprijs voor hoofdbrekens bij de tot totstandkoming van eiernoteringen. De kooinotering in Kruishoutem is aangepast. De noteringscommissie laat prijsverhoging van bruine kooieieren minder hard gaan, om te voorkomen dat de prijs die van scharreleieren overstijgt. Bij witte eieren is dit al het geval.

In Nederland zijn eierhandelaren vooral blij met de solide ontwikkeling van de kooieierprijs. Deze legt een stevige basis in de markt. Een basis waarop ook de scharreleierprijs doorborduurt. De verwachting is dat de prijzen de komende week verder stijgen.

Prognose: lichte prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal