Pluimveeweb: 'EU houdt rekening met kostprijsverschil in handelsakkoorden'

19-11-2018

Renkum, maandag 19 november 2018

Bij het onderhandelen over handelsakkoorden houdt de Europese Commissie de laatste jaren rekening met de kostprijsverschillen van eieren binnen en buiten de Europese Unie (EU).

Dat zei voorzitter Hubert Andela van Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten, donderdag 15 november tijdens de algemene ledenvergadering van Anevei in Renkum (GD).

„Helaas is dat in het politiek ingestoken samenwerkingsakkoord met de Oekraïne niet gebeurd”, zo zei Andela er bij. Oekraïne mag 3.000 ton eieren zonder invoerheffing exporteren naar de EU. In ruil daarvoor gaan auto’s en machines weer die kant op. De Europese auto-industrie vindt het prachtig, maar leghennenhouders zijn woest over deze oneerlijke concurrentie. Oekraïne mag legbatterij eieren naar de EU exporteren, terwijl deze eieren in de EU sinds 2012 niet geproduceerd mogen worden.

„Anevei maakt onderdeel uit van de Europese vereniging van eierhandelaren en eirproductfabrikanten (Euwep). Als Euwep hebben we met behulp van de kostprijsberekeningen van het LEI, onderdeel van de Wageningen Universiteit (WUR), bereikt dat de eiersector als ‘gevoelige sector’ wordt beschouwd  door de Europese Commissie. Door die ‘sensitive status’ wordt er bij afsluiten van nieuwe handelsakkoorden rekening houden met kostprijsverschillen van  de productie van eieren en eiproducten in het betreffende land”, zegt Andela.

Douaneheffing Japan verdwenen

Europese eierhandelaren kunnen sinds medio dit jaar eieren voor een hogere prijs naar Japan exporteren. „De 8 procent douaneheffing van Japan is verdwenen”, gaf Andela aan. Naar Japan worden met name eiproducten, vooral eiwit poeder geëxporteerd. Deze eiproducten worden veelal gemaakt van kooi eieren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal