Pluimveeweb: Meer vraag naar één ster scharrelei dan uitloopei

18-11-2018

's-Heerenberg, vrijdag 16 november 2018
aangepast: zondag 18 november 2018

Enkele eierhandelaren vragen leghennenhouders om hun vrije uitloop eieren te stempelen als scharrelei omdat er volgens de handelaren meer vraag is naar één ster Beter Leven scharreleieren dan vrije uitloopeieren.

Dat bevestigen meerdere bronnen. Eén leghennenhouder, die vanuit privacy overwegingen niet met naam en toenaam genoemd wil worden, raadt zijn collega’s aan hier absoluut niet aan mee te werken. „Ook wanneer je dezelfde prijs ontvangt als voor vrije uitloop eieren zou ik niet meewerken, want uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee. Eierhandelaren vragen scharrelhennenhouders over te schakelen naar één ster Beter Leven. Straks hebben ze genoeg één ster Beter Leven eieren en voldoende vrije uitloop eieren en betalen ze een prijs die onder de kostprijs zit”, waarschuwt de leghennenhouder. 

Een aantal andere leghennenhouders stellen dat eierhandelaren de vrije uitloopeieren te goedkoop aan Duitse afnemers hebben verkocht en dat ze meer marge maken op de verkoop van één ster Beter Leven scharreleieren.

Geen contractverlenging

Albert Heijn stapte eind oktober volledig over op minimaal één ster Beter Leven eieren. Sinds maandag 22 oktober liggen er geen scharreleieren zonder ster meer in de schappen van de supermarktketen. Dat is één van de redenen waarom de vraag naar één ster Beter Leven eieren groeide. (met link naar: https://www.pluimveeweb.nl/artikelen/2018/10/albert-heijn-stapt-volledig-over-op-een-ster-beter-leven-eie/)

Een aantal scharrelhennenhouders geven aan dat hun eierhandelaar hun contract niet wil verlengen omdat de vraag naar ‘normale’ scharreleieren afneemt. Die scharrelhennenouders kunnen hun eieren alleen nog op dagprijs verkopen.

Dagprijs nog goed

„Als de scharreleiermarkt krimpt en de markt van één Ster Beter Leven scharreleieren groeit, is het logisch dat eierhandelaren leghennenhouders vragen om over te schakelen. Dat scharrelhennenhouders geen contractverlenging krijgen, is zorgelijk. Gelukkig zijn de dagprijzen nu nog goed”, zegt secretaris Aalt den Herder van de NVP in een reactie.

„Wij horen ook van onze leden dat eierhandelaren hun vrije uitloopeieren te goedkoop hebben verkocht aan Duitse afnemers en dat ze meer marge maken op de verkoop van één ster Beter Leven scharreleieren. Maar of dit waar is, kunnen we niet hard maken. Als het waar is en eierhandelaren leghennenhouders om die reden vragen om vrije uitloop eieren te stempelen als scharrelei, vinden we dat een kwalijke zaak”, zegt Den Herder.

Commerciële zaak

Anevei-voorzitter Hubert Andela zegt in een reactie zich niet te willen mengen in wat hij een commerciële zaak noemt. Andela: „Als de marktvraag verandert, kunnen onze leden niet anders dan zich daar zo snel mogelijk op aanpassen. En als Nederlandse eiersector moeten we het toch hebben van de hogere marktsegmenten.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal