Boerderij: Spanning sojamarkt nadelig voor EU-eierproducenten

16-11-2018
Handelsconflict VS en China raakt ook pluimveehouders hier, zegt Nan-Dirk Mulder van Rabobank.

De spanning op de sojamarkt als gevolg van het handelsconflict tussen de VS en China, is nadelig voor de eierproductie. China heeft een hoge importheffing ingesteld op Amerikaanse soja in reactie op de Amerikaanse invoerheffing op Chinees staal.

Doordat de VS een grote producent en exporteur is van soja en China de grootste importeur – twee derde van de wereldhandel in soja wordt gekocht door China – zorgt dit handelsconflict voor verschuivingen op de sojamarkt.

Er heerst spanning op de mondiale sojamarkt.

Dit zei Nan-Dirk Mulder – senior global animal protein analyst bij Rabobank – donderdag tijdens de jaarvergadering van Anevei, de Nederlandse vereniging van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten.

Mulder liet er zijn licht schijnen over de verwachte ontwikkelingen op de Europese eiermarkt en de positie van Nederland. Volgens Mulder wordt de markt voor voeringrediënten volatieler.

Amerikaanse eierproducenten in het voordeel

Naast de spanning op de sojamarkt constateert Mulder dat de Europese markt voor voedergranen is verstoord door droogte in Duitsland en Frankrijk. En dat de EU meer tarwe uit Oost-Europa is gaan importeren, onder meer uit Oekraïne.

Mulder verwacht dat de prijs van soja op de wereldmarkt verder zal oplopen en dat er hard getrokken zal worden aan Braziliaanse en Argentijnse soja die in het eerste kwartaal wordt geoogst. Door de hoge sojaprijs neemt de vraag naar vervangende eiwitgrondstoffen voor diervoeders toe.

De Braziliaanse sojaprijs stijgt, maar Chinese importeurs kiezen nog niet voor Amerikaanse soja. Dat kantelpunt ligt op 80 dollar.

Hogere voederprijzen zijn nadelig voor de Europese eierproducenten, terwijl hun collega’s in Amerika juist in het voordeel zijn nu Amerikaanse sojaproducenten niet meer naar China kunnen exporteren.

Volgens Mulder stijgt het prijsverschil tussen Braziliaanse en Amerikaanse soja, maar is het nog niet groot genoeg om Chinese importeurs ondanks de importheffing toch voor Amerikaanse soja te laten kiezen. Dat kantelpunt ligt volgens de Rabo-analist op 80 dollar.

Poolse eierproductie groeit sterk

Op de Europese eiermarkt ziet Mulder ook wat verschuivingen. Hij signaleert een groei van de productie en zelfvoorzieningsgraad in Duitsland, de belangrijkste buitenlandse afnemer van Nederlandse tafeleieren.

Daarnaast groeit de Poolse eierproductie sterk. Dat land ontwikkelt zich tot de grootste concurrent van Nederland. Van de EU-handel in consumptie-eieren doet Nederland ongeveer 38%, Polen bijna een kwart.

De gevolgen van een Brexit zijn nog lastig in te schatten, maar de eiersector zal hard geraakt worden. Die exporteert vooral vloeibare eiproducten naar het Verenigd Koninkrijk

“Op alle markten waar non-cage nog niet zo’n issue is”, zegt Mulder. “Gelukkig koopt de Duitse retail nog liever Nederlandse eieren dan Poolse. Mede vanwege salmonella. Polen produceert vooral kooi-eieren, maar er is wel sprake van omschakeling naar scharrel.”

Aan uitspraken over de gevolgen van een Brexit waagde Mulder zich niet. Er is nog te veel onzekerheid over de uitkomsten van de onderhandelingen. “De impact is moeilijk in te schatten. Wel is duidelijk dat de Nederlandse eiersector het meest geraakt zal worden door mogelijke beperkingen.”

Nederland exporteert vooral vloeibare eiproducten naar het Verenigd Koninkrijk en is dominant op die markt.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal