NieuweOogst: Aandeel duurzaam keurmerk in super vaak eenderde of meer

22-11-2018

In meerdere productcategorieën is het omzetaandeel in de supermarkt van producten met een keurmerk al 30 procent of meer. Het betreft voeding, die voldoet aan strengere eisen voor duurzaamheid, transparantie en controle in de hele keten. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI.

De verkoop in supermarkten van voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid stijgt dit jaar opnieuw fors. Met een groei van 20 procent, voegen de keurmerken ruim 300 miljoen euro extra toe aan de supermarktomzet in het eerste half jaar van 2018.

BLK grootste groeier
In vergelijking met de reguliere supermarktgroei van 2,6 procent in dezelfde periode, winnen producten met een keurmerk duidelijk aandeel. De grootste groei wordt gerealiseerd door het Beter Leven Keurmerk (BLK), met name in vleeswaren. Hiervan is het aanbod sterk uitgebreid de afgelopen jaren.

Beter Leven laat een groei zien van 200 miljoen euro (+32 procent) en vleeswaren met een keurmerk, met name Beter Leven, voegde 50 procent meer omzet toe..

Vis, Vlees en Koffie koplopers
De aandelen van producten met een keurmerk zijn fors, met vis, vlees en koffie/thee als koplopers waarin respectievelijk al 67 procent, 30 procent en 35 procent wordt verkocht aan producten met een van de gemeten keurmerken.

Bij vis gaat het over de keurmerken MSC en ASC, bij vlees over biologisch en Beter Leven keurmerk en bij koffie/thee over Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ en biologisch. Geborgde duurzaamheid wordt steeds meer de norm, in plaats van een segment voor een kleine groep bewuste consumenten.. 

Groei zet door
Steeds meer merken en retailers zien duurzaamheid, schrijft IRI, als een strategie om meerwaarde te creëren voor hun merk of formule. Hierdoor verwacht het onderzoeksbureau dat de groei van duurzaamheid ook in 2019 verder een vlucht zal nemen. Vooral in de categorieën Zuivel en AGF wordt volgend jaar volop groei verwacht.

In deze categorieën wordt dit gedreven door 'On the way to PlanetProof', wat binnen AGF het Milieukeur keurmerk vervangt vanaf 1 januari 2019. Binnen eieren verwacht IRI een forse stijging van eieren met een Beter Leven Keurmerk. 

 
 

Inloggen op de ledenportal