Pluimveeweb: 'Polen grote bedreiging Nederlandse legsector'

04-12-2018

dinsdag 4 december 2018

De sterk groeiende Poolse legsector vormt een bedreiging voor Nederland. Polen verhandelt momenteel bijna een kwart van alle consumptie-eieren in de Europese Unie. Polen produceert steeds meer kooivrije eieren. De Nederlandse legsector moet zich onderscheiden om de Poolse concurrentie het hoofd te bieden.

Dat zegt pluimveemarktanalist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. „De Poolse legsector is in een paar jaar tijd sterk gegroeid. Zo exporteert het land momenteel veel kooi-eieren naar andere landen in Oost-Europa.”

„Duitse supermarkten kopen nu nog liever Nederlandse eieren dan Poolse, vanwege salmonella en omdat Nederland kooivrije eieren kan leveren. Momenteel worden er in Polen ook veel nieuwe scharrelstallen gebouwd. De vleeskuikensector had ook niet verwacht dat Polen zo snel een concurrent zou worden. Maar afnemers in Engeland en Duitsland kiest steeds vaker voor de goedkopere Poolse kipfilet in plaats van duurdere Nederlandse kipfilets. De legsector moet zich blijven onderscheiden om de Poolse concurrentie het hoofd te bieden”, stelt Mulder.

„Pakstations moeten met (grote) Duitse retailers blijven praten om de voordelen van Nederlandse eieren te benadrukken en de sector moet aan de vragen van de Duitse retail blijven voldoen om in beeld te blijven.”

 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal