Pluimveeweb: Legpluimveehouder betaalt volgend jaar dubbele voor IKB Ei

10-12-2018
Legpluimveehouders betalen volgend jaar 570 in plaats van 260 euro voor IKB Ei. Naast een verhoging van de kosten worden ook de eisen van het kwaliteitssysteem verzwaard.

Dat maakte IKB Ei afgelopen vrijdag 7 december bekend. De fipronilcrisis heeft in 2017 de eiersector flink opgeschrikt. Het behouden van consumentenvertrouwen in het Nederlandse ei is nu belangrijker dan ooit. Versterking van IKB Ei moet hieraan een belangrijke bijdrage leveren, schrijft IKB Ei in een verklaring. Het kwaliteitssyteem wordt versterkt op de volgende zes thema’s:

  1. Voedselveiligheid van eieren;
  2. Ondersteuning van pluimveehouders;
  3. Signalering en afhandeling van incidenten;
  4. Kwetsbaarheden en fraudebestendigheid IKB Ei;
  5. Versterking regulering niet-deelnemers aan IKB Ei
  6. Structuur IKB Ei en acceptatie ketenborging.nl;

Steeksproefgewijs eieren bemonsteren

Om een tweede fipronilcrisis te voorkomen, wil IKB Ei wil vanaf volgend jaar steekproefsgewijs controleren of er verboden stoffen in eieren of kippen zitten. Er wordt op dit moment een zogeheten programma Monitoring Kritische Stoffen (MKS) opgezet.Het doel van het programma is dat door risico gebaseerde steekproeven gekeken wordt of residuen van kritische stoffen aanwezig zijn in bijvoorbeeld eieren en pluimvee. Kritische stoffen zijn verboden stoffen en stoffen met een MRL (Maximum Residue Level).

„Via dit programma controleert de sector zelf op de aanwezigheid van kritische stoffen. Hierdoor krijgt de sector tijdig incidenten in beeld en kunnen gerichte maatregelen genomen worden om een crisis te voorkomen. Ook wordt hiermee een extra garantie afgegeven richting de afnemers en de consument", verklaart IKB Ei. Er is gestart met het opzetten van een dergelijk programma. Een eerste proef op biociden is uitgevoerd in oktober 2018. Van najaar 2018 tot mei 2019 wordt er gekeken naar mogelijkheden voor andere proeven.

Lees de uitleg van alle thema’s voor versterking IKB Ei op de website van IKB Ei.

Kuikenbroederijen betalen 10 keer zoveel

Kuikenbroederijen betalen volgend jaar 10 keer zoveel voor IKB Ei. Hun bijdrage gaat omhoog van 260 naar 2.600 euro. Ook pakstations gaan in 2019 meer betalen. De bijdrage van een groot pakstation stijgt van 1.666 naar 7.200 euro. Bekijk hier het overzicht van de kosten van IKB Ei voor legpluimveehouders, kuikenbroederijen en pakstations in 2018 en 2019.

 
Tekst: Tom Schotman

 

Bron:

IKB Ei

 
 

Inloggen op de ledenportal