Pluimveeweb: Nog 37 pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege fipronil

27-12-2018
Er zijn in Nederland nog 8 pluimveebedrijven volledig en 29 pluimveebedrijven gedeeltelijk geblokkeerd vanwege fipronil. Van de 808 betrokken stallen zijn nog 19 stallen volledig geblokkeerd en 45 gedeeltelijk.

Dat schrijven ministers Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. In totaal raakten 363 pluimveebedrijven betrokken bij de fipronilcrisis.

Maandelijks onderzoekt de NVWA eieren in de retail op fipronil. Tijdens deze monitoring worden af en toe nog eieren aangetroffen waarbij het gehalte fipronil de maximale residulimiet (MRL) overschrijdt. In oktober 2018 had één van de 90 monsters een fipronilwaarde boven de MRL (maar zat wel onder de meetonzekerheid). In november 2018 had één van de 80 monsters een fipronilwaarde boven de MRL (maar ook nu zat het onder de meetonzekerheid).

Bij vondsten van eieren met fipronilwaarden boven de MRL worden de betrokken bedrijven in de keten aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de eieren met een waarde boven de MRL door de bedrijven uit de handel moeten worden gehaald.

Lees hier de complete Kamerbrief over fipronil.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal