Pluimveeweb: 'Eiermarkt genormaliseerd na fipronilcrisis'

03-01-2019
De eiermarkt in de Europese Unie (EU) is weer redelijk genormaliseerd na de fipronilcrisis van 2017.

Dat zegt pluimveemarktanalist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank. „Afgelopen zomer was er een licht overaanbod van eieren in de EU. Dat is logisch omdat er na de fipronilcrisis veel nieuwe hennen zijn opgezet.”

„Nu herstelt de markt geleidelijk. De groeiende vraag naar eieren in de EU biedt kansen. Zo ook de relatief lage eierconsumptie in de EU. De snelst groeiende producenten in de EU zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Roemenië.” De vernieuwde groei in eiconsumptie in de EU, is volgens Mulder een goede basis voor de komende jaren en geeft de sector lichte groeikansen in productie.

Vooruitzichten voor 2019

„Positief is de lagere, maar herstellende positie in handel naar derde landen. Maar een nadeel is dat de Amerikaanse legsector weer is hersteld na de vogelgriepuitbraken in 2015. De kostprijs van een ei is in de VS lager dan in de EU. Dat is nadelig voor de export van eieren en eiproducten naar zogeheten ‘derde landen’ zoals Japan.”

Hoe de rendementen in 2019 zullen zijn voor Nederlandse leghennenhouders, durft Mulder niet te voorspellen. „Door onzekerheid over de voerprijzen als gevolg van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is het moeilijk te voorspellen hoe rendementen voor pluimveehouders er in 2019 uitzien. Belangrijk in zo’n potentieel volatiele marktsituatie is een terughoudende productiegroei, zodat vraag en aanbod in evenwicht zijn, waardoor prijs volatiliteit gemakkelijker kan worden door gegeven in de keten.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal