Pluimveeweb: 'Uitbetalingsprijs ei/kip-concept meestal te laag'

02-01-2019
De uitbetalingsprijs voor ei- en kipconcepten is meestal te laag. Dat blijkt uit een poll op Pluimveeweb.nl.

Met de stelling 'Uitbetalingsprijs ei/kip-concept meestal te laag' was 86,2 procent van de bezoekers van Pluimveeweb.nl het eens en 6 procent het oneens. De overige 7,8 procent weet niet of ze het eens of oneens met de stelling zijn. Op de stelling reageerden 116 bezoekers van Pluimveeweb.nl.

De meerkosten die leghennenhouders maken om over te schakelen van scharrel naar eieren met het één Ster Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming worden meestal niet gedekt. Dat stelt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

De vakbond maakt zich hier grote zorgen over. „De kostprijs ten opzichte van een scharrelei stijgt met ruim 0,4 cent per ei; contracten dekken de meerkosten amper”, zei NVP-voorzitter Hennie de Haan begin december in een reactie. Wageningen Economic Research (WECR) rekende voor de NVP uit wat de meerkosten zijn van omschakeling naar Beter Leven 1 ster Leghennen.

‘Veranderingen gaan te snel’

De vakbond maakt zich zorgen over de omschakeling van Nederlandse supermarkten van scharreleieren naar één ster van het Beter Leven eieren keurmerk. De omschakeling gaat volgens de vakbond te snel. „Leghennenhouders hebben minimaal een periode van tien jaar nodig om een investering terug te verdienen. Nu kunnen ze maximaal een contract voor één ronde tekenen. Wellicht stellen supermarkten volgend jaar weer nieuwe eisen en moeten leghennenhouders dan nog een keer investeren. Dat is financieel onmogelijk voor hen”, verklaart De Haan.

Veel leghennenhouders hebben zes jaar geleden nog fors geïnvesteerd toen ze hun stallen ombouwden van legbatterij naar scharrelhuisvesting. Ze hebben geen geld om nu al weer fors te investeren.

‘Contractvoorwaarden onvoldoende’

„Het is prima om te leveren wat de markt vraagt, maar de wijze waarop dat nu gebeurt, is ongewenst en onverantwoordelijk. Ontwikkelingen moeten rekening houden met de investeringscyclus van een bedrijf en de investeringen moeten kunnen worden terugverdiend. En daar schort het aan, de contractvoorwaarden voor één Ster Beter Leven Keur zijn onvoldoende om de benodigde investeringen snel genoeg terug te verdienen”, stelt de NVP-voorzitter.

„Gemiddeld genomen verdienden vleeskuikenhouders de afgelopen vier jaar meer met reguliere vleeskuikens dan met conceptkuikens. Maar het rendement met één ster Beter Leven-kuikens was de afgelopen drie jaar het hoogst. Het is echter maar de vraag of dat zo blijft nu er een overaanbod van sterkippen is,” Dat stelden financiële en vleeskuikenspecialisten in vakblad Pluimveeweb.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal