Boerderij: Gebruikelijke dip na feestdagen op eiermarkt

04-01-2019

Na feestweken waarin de eierverkopen goed doorliepen, beginnen nu de voorraden weer wat op te lopen. De markt heeft nog wel een week nodig om nieuw evenwicht te vinden.

De productie gaat gewoon door, hoewel er ook pluimveehouders bewust voor kiezen rond de kerst hun stallen leeg te hebben, maar de markt is nog wat rommelig. Bestellingen komen nog wat onregelmatig: de ene heeft krap besteld en wil graag wat bij hebben, een ander heeft nog ruim voldoende en wacht nog even af.

NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren
Dat de eierprijs voor kerst stijgt en na kerst weer daalt is een vast patroon. Dus verrassend is het niet dat aan het begin van het nieuwe jaar de voorraden oplopen en dat er deze week weer een correctie plaats vindt op de eierprijzen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram zakt ruim 30 cent van € 7,77 naar € 7,46 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht dalen 20 cent naar € 7,04 per 100.

Nederlandse kooieiernotering
De notering voor kooieieren gaat duidelijk harder omlaag. Dit komt doordat de Nederlandse kooieiernotering profiteerde van de goede inlandse vraag in Frankrijk in december. Daar is 70% van de tafeleieren nog van dit type. In de Franse notering komt daarom het effect van de feestdagen flink tot uiting: de prijs daar is in 2 weken tijd € 0,70 cent gedaald. Dat vertaalt zich in een snelle daling van de Nederlandse notering, die op een gegeven moment zelfs het niveau van de witte scharreleieren benaderde. De NOP-notering voor 100 bruine kooieieren van 62-63 gram daalt deze week van € 6,08 naar € 5,44.

Verdere prijscorrectie
De markt is nog wat onoverzichtelijk, maar niet in paniek. Naar verwachting zal deze ook komende week nog nodig hebben om zich te zetten naar een wat stabielere structuur. Een verdere prijscorrectie is dus te verwachten.

Prognose: prijsdaling.

 
 

Inloggen op de ledenportal