NieuweOogst: Verenigde Staten in één klap grootste sojaleverancier Europa

07-01-2019

Driekwart van de in Europa geïmporteerde soja komt nu uit de Verenigde Staten. Traditionele grootleverancier Brazilië is het afgelopen halfjaar in fors tempo voorbijgestreefd door de Amerikanen.

De Europese Commissie maakte maandag bekend dat in het tweede halfjaar van vorig jaar 74,5 procent van de soja-import afkomstig was uit de Verenigde Staten, tegen 39 procent een jaar eerder. In totaal ging het om bijna 5,2 miljoen ton, meer dan twee keer zoveel als in het tweede halfjaar van 2017.

Afgelopen zomer sprak voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie met president Donald Trump af dat Europa meer Amerikaanse soja zou importeren. Deze toezegging, bedoeld om een escalatie van de handelsgeschillen te voorkomen, stoelde niet op concrete afspraken. Desondanks kan Juncker nu vaststellen dat Europa in één klap de grootste afnemer van Amerikaanse soja is geworden.

Minder uit Zuid-Amerika
De oorzaak daarvan ligt onder meer in het kleinere aanbod uit Zuid-Amerika en de aantrekkelijke prijs van soja uit de Verenigde Staten. Daardoor voorziet Brazilië nog maar in 19 procent van de Europese sojabehoefte. Op grote afstand volgt Canada met 2 procent. Paraguay, dat in het tweede halfjaar 837.000 ton leverde, viel terug naar een schamele 74.000 ton. De Europese lidstaten importeren jaarlijks ongeveer 14 miljoen ton soja, vooral bedoeld voor verwerking in eiwitrijk veevoer.

 
 

Inloggen op de ledenportal