Pluimveeweb: Schouten: ?Als we voedsel gaan importeren, hebben we gefaald?

09-01-2019
De eisen aan de agrarische sector moeten niet doorslaan, vindt minister Carola Schouten: „Als we daardoor de boeren het land uit jagen en voedsel moeten importeren, zijn we volgens mij niet goed bezig.” Dat zei de minister op de Agrifirm Jongerendag, waar zij sprak voor een groep van 1.100 aan de agrarische sector verbonden jongeren.

We moeten er volgens Schouten voor waken dat we boeren klem zetten tussen lage prijzen enerzijds en hoge eisen anderzijds. „We proberen de Nederlandse boer bescherming te bieden tegen onredelijke eisen van bijvoorbeeld supermarkten, waarvoor niet extra betaald wordt. Die bescherming is nieuw, dat gebeurde voorheen niet.”

?Nederland niet te ver voorop?

Schouten wil met het nieuwe GLB inzetten op gewenste ontwikkelingen in plaats van directe inkomenssteun. Agrifirm-jongerenraadslid Anet van den Biggelaar vreest dat daarmee de inspanningen van vooruitstrevende boeren gefinancierd worden door de inkomenssteun van andere boeren af te nemen. Onterecht, vindt Schouten. „Ik vind het niet goed dat een groot gedeelte van de Europese boeren het bestaansrecht nu ontleent aan het feit dat er GLB-steun is. Als de inkomenssteun standaard is, bereik je nooit gewenste verandering. Juist door die GLB te verbinden aan doelen, moeten ook boeren in andere Europese landen gaan ontwikkelen en lopen we als Nederland straks niet te ver voorop.”

Humane kringloop

Het kringloopdenken moet volgens de landbouwminister ook door aanverwante bedrijven gesteund worden. „De kringloop houdt niet op bij de boer. Maar ik vind het nog te ver gaan om humane consumptie en mestproductie al in de kringloop mee te nemen. Ik denk dat er voorlopig nog genoeg andere facetten zijn, waarop de kringloop verbeterd kan worden.”

 
Tekst: Geert van den Biggelaar
 
 

Inloggen op de ledenportal