Pluimveeweb: “Coole eieren” uit het Tsjechische Markovice

10-01-2019
Big Dutchman rust twee pluimveestallen uit met volièreklassieker NATURA 60
Moderne volièrehouderij: NATURA 60:

Ongeveer 100 kilometer ten oosten van Praag heeft Unikom a.s. in Markovice een legpluimveebedrijf. Het bedrijf met een rijke traditie produceert er kwalitatief hoogwaardige eieren onder het label “Cool Eggs” (Pohodová vejce). De jaarproductie, die via een eigen netwerk van groothandels wordt verhandeld, bedraagt 17 miljoen stuks. Big Dutchman levert daaraan een belangrijke bijdrage: de stalinrichter uit Vechta (Nedersaksen, Duitsland) heeft het afgelopen jaar een stal van 21 bij 76 meter uitgerust met NATURA 60-volières. Nog een ander gebouw volgt in het komende jaar. Het systeem bestaat uit twee niveaus met in totaal vier etages en biedt plaats aan ongeveer 100.000 leghennen.

Naar hartenlust scharrelen

Met het oog op het welzijn van de dieren heeft Unikom, naast de diervriendelijke volièrehuisvesting, gekozen voor een stalbodem met diepstrooiselmatrassen. Hierdoor hebben de leghennen veel bewegingsvrijheid. Ze kunnen naar hartenlust scharrelen, staan nauwelijks bloot aan stress en hebben bovendien optimale toegang tot voedsel en water.

Stalklimaat

De moderne staltechniek uit Vechta heeft nog meer voordelen. De temperatuurgevoelige dieren hebben geen last meer van de hete, droge zomers en de koude winters in de regio. Daarvoor zorgt de CombiTunnel-ventilatie (link to English leaflet), waarmee de stal van verse lucht wordt voorzien. Het systeem combineert het beste uit twee werelden; bij lage buitentemperaturen wordt vanaf de zijkant geventileerd, zodat de temperatuur zich gelijkmatig over de stal verdeelt. In de zomer wordt er in tunnelmodus geventileerd. Dit zorgt voor een groot afkoelingseffect, bij een laag energieverbruik.

Stalmanagement

Bits en bytes zijn op kantoor niet meer weg te denken. Ook in veel pluimveestallen over de hele wereld is de computer onmisbaar geworden. Zo ook in het pluimveebedrijf in Markovice. De ViperTouch zorgt ervoor dat het stalklimaat in ieder jaargetijde voldoet aan de behoefte van de leghennen. Dit heeft positieve uitwerkingen op de gezondheid en komt daarmee de productie van de dieren ten goede. De klimaatcomputer is voor alle gangbare soorten klimaatbeheersing (natuurlijk, mechanisch of een combinatie daarvan) in te zetten.

De ViperTouch kan nog veel meer. Hij regelt het hele productieproces en geeft deze bovendien overzichtelijk weer, of het nu gaat om groei, voer- en waterverbruik of mortaliteit. De intuïtief bedienbare computer heeft alle gegevens op een rijtje en stelt de Tsjechische pluimveehouders in staat om snel en adequaat te reageren op veranderende omstandigheden, nog voordat deze schadelijk voor de dieren kunnen zijn. De gegevens zijn op ieder gewenst moment vanaf zowel vanaf de smartphone als de computer van de veehouder af te lezen.

Meer BIG-staltechniek

Om mest te reduceren en beter te conserveren en af te voeren heeft Unikom besloten om daarnaast tevens mestbandbeluchting te installeren. Verder vindt de bedrijfsleiding het belangrijk om de stalroutines zo eenvoudig mogelijk te maken. Er werd een automatische drinklijnspoeling geïnstalleerd en het automatiseren van de volgende zaken was ook een vereiste:

Efficiënte led-stalverlichting: FlexLED
  • Eierverzameling (inclusief het verzamelen van systeemeieren);
  • Eiertelling;
  • Instrooireductie;
  • Weging van het voer;
  • Stalverlichting (led-tl-verlichting FlexLED).

Dit verlaagt de druk op het bedrijfsmanagement enorm en maakt het proces ook nog eens efficiënter.

Opfok van jonge hennen

Oefenen voor de volwassen volièrehouderij: opfokvolière NATURA Primus

Naast de legstallen heeft Unikom nog vier opfokstallen voor in totaal 200.000 jonge hennen. Drie complexen zijn al met moderne volières uitgerust en voornummer vier duurt dat niet lang meer. Met de opfokvolière NATURA Primus is hier de keuze op een ander lid uit de NATURA-volièrefamilie gevallen.

De Primus is speciaal voor de jonge dieren ontwikkeld, want voor de allerjongsten geldt hetzelfde als voor de jonge hennen: ook alle eenvoudige dingen moeten worden aangeleerd. Ze leren eten, springen en overnachten in de grote volière en zodra de hennen in de legfase zijn aanbeland, en verhuizen naar de volière, zijn het al echte professionals.

 
 

Inloggen op de ledenportal