Pluimveeweb: Exportwaarde consumptie-eieren stijgt van 458 naar 508 miljoen euro

18-01-2019
De totale exportwaarde van consumptie-eieren steeg vorig jaar met 11 procent van 458 naar 508 miljoen euro. Die grote stijging is te wijten aan de hoge eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis.

De invoerwaarde van eieren steeg vorig jaar ook. Het resultaat is een overschot op de handelsbalans van 274 miljoen euro. Volgens deze raming is het overschot 15 miljoen euro hoger dan in 2017. Dit komt vooral door het grotere handelsoverschot met Duitsland die steeg naar 313 miljoen euro.

De totale export van landbouwgoederen in 2018 wordt geraamd op 90,3 miljard euro. Dit is 0,2 procent meer dan in 2017. De toename is lager dan in 2017 (ruim 6 procent) en 2016 (ruim 4 procent).

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research op basis van gezamenlijk onderzoek voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hun onderzoek werd vrijdag 18 januari gepubliceerd.

80 procent marktaandeel

Van de totale export van consumptie-eieren ging in 2018 bijna 95 procent naar EU-landen. Duitsland is veruit de belangrijkste bestemming. Het aandeel Duitsland in de EU-export wordt voor 2018 geschat op 84 procent. In 2017 was dit aandeel 83 procent. De totale export van consumptie-eieren (exclusief eiproducten) naar Duitsland steeg met 14 procent van 360 naar 409 miljoen euro.

Op de Duitse markt is Nederland veruit de belangrijkste speler. In 2018 is het aandeel van Nederland in de totale Duitse invoer 80 procent. De belangrijkste concurrenten zijn Polen en, in mindere mate, België. De aandelen van Nederland, maar ook van Polen en België in de Duitse invoer, zijn de laatste jaren redelijk stabiel. Er zijn tussen 2014 en 2018 geen noemenswaardige verschuivingen opgetreden.

Hogere eierprijzen in 2017 en 2018

In de tweede helft van 2017 en de eerste maanden van 2018 waren de prijzen van eieren relatief hoog als gevolg van de fipronilcrisis. „De gemiddelde opbrengstprijs voor leghennenbedrijven die witte scharreleieren produceren was in 2015, 2016, 2017 en 2018 (tot en met oktober) respectievelijk 1,04, 0,92, 1,21 en 1,17 euro per kilogram. Hierdoor nam de exportwaarde in 2017 en 2018 toe”, licht pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research toe.

Hij verwacht dat in 2019 de exportwaarde van eieren weer daalt omdat de export weer plaatsvindt tegen een meer gemiddeld prijsniveau.

‘Blijven onderscheiden’

Van Horne: „Duidelijk is dat er in de Duitse media veel negatieve aandacht is geweest voor Nederlandse eieren. Dit effect zal nog langere tijd doorwerken en is van invloed op het imago van het Nederlandse ei op de Duitse markt. Daarbij komt dat de Duitse consument in toenemende mate een voorkeur heeft voor Duitse eieren. Enkele supermarktketens hebben recent aangekondigd over enkele jaren alleen nog maar Duitse eieren te willen verkopen. Dit zal extra druk zetten op exportmogelijkheden voor de Nederlandse eierensector.”

„De enige keuze voor Nederland is het leveren van een kwalitatief hoogwaardig ei dat voldoet aan alle marktwensen vanuit Duitsland. De Nederlandse sector doet dit al door het houden van leghennen met onbehandelde snavels en door gebruik te maken van legvoer dat vrij is van genetisch gemodificeerde organismen (non-GMO-voer). De verwachting is dat de Duitse supermarkten de komende jaren met verdergaande eisen zullen komen om het dierenwelzijnsniveau voor leghennen te verhogen en de productkwaliteit nog verder te verbeteren. Voor de Nederlandse eiersector is het zaak hierop alert te reageren en een voorsprong te behouden op de concurrenten in Polen en België”, schrijft van Horne in zijn analyse.

Onderzoeksrapport

Bekijk hier het complete onderzoeksrapport van de Nederlandse landbouwexport in 2018. In paragraaf 3.8 licht Peter van Horne de Nederlandse export van eieren toe. Hij schreef het rapport voor het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij (LNV). Hij moest alleen de export van consumptie eieren beschrijven. De export van pluimveevlees en broedeieren onderzocht Van Horne niet omdat LNV hier niet naar vroeg. De onderzoeker heeft deze cijfers ook niet paraat.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal