Boerderij: Kokerijen beginnen te vragen naar witte M-eieren

18-01-2019

Niets dat opvalt en niets spannends te melden: de eiermarkt kabbelt voort.

Er is vraag en de eieren lopen ook wel weg, maar veelal moeten handelaren dan wel concessies doen met de prijs. En waar het in de afzet voor minder moet, gaan ook aan de inkoopkant de prijzen omlaag. De eiernoteringen dalen ook deze week weer. Dat is niet verrassend; het is een jaarlijks terugkerend ritueel dat de prijzen voor de kerst oplopen en dat na de feestdagen concessies gedaan worden.

Impuls tegen neergaande beweging
De NOP 2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram blijft net boven de € 7-grens steken op € 7,01 per 100. Vorige week brachten die nog € 7,14 op. De NOP-richtprijs voor kooieieren daalt 16 cent: van € 5,05 naar € 4,89 voor 100 stuks van 62/63 gram.

Het wachten is op een impuls om de neergaande beweging te stoppen. Maar Pasen valt laat dit jaar, waardoor de ommezwaai dit jaar wat langer op zich laat wachten dan anders. Handelaren verwachten dat ook komende 2 weken de prijslijn nog dalend zal zijn. Gevolgd door stabilisatie in februari die uiteindelijk zal uitmonden in een aantrekkende markt.

Kokerijen vragen al eieren
Hoewel 21 april nog ver weg lijkt, beginnen de kokerijen weer eieren te vragen. Hoewel het volgens een Duitse eierhandelaar nog vooral contract-eieren en niet de vrije eieren zijn die deze weg gaan, heeft het toch invloed op de noteringen. De Weser-Ems-notering voor witte M-scharreleieren bleef daardoor gelijk op € 7,75, terwijl de prijs van de L-en 15 cent zakten naar € 8,25 per 100 stuks. De NOP-richtprijs van witte scharreleieren 62/63 gram daalden ook duidelijk minder als vorige week. Toen ging er nog ruim een kwartje van de prijs af, deze week slechts 3 cent; van € 6,76 naar € 6,73 per 100 stuks.

Prognose: dalende prijs

 
 

Inloggen op de ledenportal