Pluimveeweb: Denk goed na over beste plek bedrijfsdouche

22-01-2019
Alle IKB erkende pluimveehouders moeten vanaf 1 juli dit jaar een bedrijfsdouche hebben. Naar aanleiding hiervan ontvingen IKB Kip en IKB Ei van een aantal pluimveehouders de vraag wat de beste plek is voor een bedrijfsdouche.

Dat melden IKB Kip en IKB Ei maandag 21 januari in hun nieuwsbrief. IKB Kip en IKB Ei geven pluimveehouders daarvoor het volgende advies:

  1. Maak een zo compleet mogelijke plattegrond van uw bedrijf met daarop de wegen, alle gebouwen, verhardingen, voersilo’s, waterpunten, de mestopslagplaats etc. Vergeet ook de aan- en afrijroutes van voertuigen en de looplijnen niet. In de ideale situatie kruisen de vuile en schone wegen en de looplijnen elkaar niet. Zie onze bedrijfshygiëne pagina voor een voorbeeld plattegrond.Gebruik in uw plattegrond de drie hygiëne-zones met bijbehorende kleuren: schoon (groen), oranje (overgang) en rood (vuil). Een voorbeeld vindt u op de bedrijfshygiëne pagina.
  2. Aarzel niet een second opinion te vragen aan bijvoorbeeld uw dierenarts, voervoorlichter of adviseur. Zij kennen uw bedrijf(sterrein) goed en hebben ervaring bij andere bedrijven.

Op de bedrijfshygiëne pagina van de Avined kunnen pluimveehouders nog meer informatie vinden over de bedrijfsdouche. Ook kunnen pluimveehouders hier de infographic vinden die door middel van plaatjes laat zien wat een bezoeker moet doen om het bedrijf en de stallen te mogen betreden.

Pluimveehouders die vragen naar aanleiding van bovenstaande hebben, of andere vragen rond IKB, kunnen contact opnemen met de frontoffice IKB via 088 – 998 4340 of via info@ikbkip.nl of via info@ikbei.nl.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal