Boerderij: Eiermarkt leeft weer op

01-02-2019

Voorraden zijn snel verdwenen. Verwachting is dat de prijzen verder stijgen.

De eiermarkt heeft de schwung weer goed te pakken. Hoewel de prijzen zoals gebruikelijk na de feestdagen een dalende lijn pakten, heeft de markt wel steeds vlot doorgelopen. Van echt slappe weken was in januari geen sprake. En dat is bijzonder en boven verwachting.

Door overproductie en wegvallen van verwerkings- en verkoopdagen rond de feestdagen ontstaat er jaarlijks een voorraad. Die is dit jaar snel weer verdwenen, waardoor er nu nauwelijks eieren boven de markt hangen. Vooral grote soorten zijn nauwelijks vrij te verkrijgen en wie ze heeft is spekkoper.

Die goede vraag heeft zijn uitwerking op de eierprijzen. Vorige week stabiliseerde de daling en deze week wordt de lijn omhoog weer gevonden. Vooral de afzet van eieren voor de consumptie is verantwoordelijk voor die positieve trend.

Prijs witte eieren
De vraag vanuit de kokerijen en ververijen trekt aan. De prijs van witte eieren stijgt harder dan die van bruine. Zo gaat de notering van bruine M-eieren bij de pakstations van WeserEms met een dubbeltje omhoog naar € 7,60 per 100 stuks. Die van de witte stijgt bijna een kwartje naar € 7,98 per 100. Ook de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren stijgt harder dan die van de bruine. 100 stuks van 62-63 gram stijgen van € 6,65 naar € 6,73. Witte eieren tussen 58 en 61 gram stijgen zelfs € 0,10 per 100. Bruine scharreleieren van 62-63 gram noteren net onder de € 7; die gaan van € 6,83 naar € 6,98 per 100 stuks.

Notering kooieieren zit in de lift
Ondertussen bloeit ook de afzet richting de industrie weer op. De noteringen van kooieieren zitten ook over de hele linie in de lift. De NOP-richtprijs voor kooieieren van 62-63 gram stijgt van € 4,94 naar € 5,01 per 100.

Volgens eierhandelaren komt de prijsstijging niet overeen met de verhouding van vraag en aanbod in de markt. De prijs had wat dat betreft harder mogen stijgen. Zelfs op vrijdagmiddag wordt nog vlot verkocht. Dat duidt erop dat de eieren ook volgende week duurder zullen worden.

Prognose: stijgende prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal