Pluimveeweb: Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege stapt op

05-02-2019
Joke Schauvliege, de Vlaamse minister van Leefmilieu, heeft haar ontslag ingediend nadat ze de klimaatmarsen in België 'opgezet spel' en 'in scene gezet' had genoemd. Dit bleek ze niet hard te kunnen maken.

Ze had haar uitspraken gedaan tijdens een speech bij het Algemeen Boeren Syndicaat. Natuurorganisaties, stelde ze, wilden zo wraak nemen voor de protesten van landbouwers tegen Vera Dua, die van 1999 tot 2003 landbouwminister was namens Agalev, de Belgische Groenen. Schauvliege verwees daarbij naar de Belgische staatsveiligheidsdienst, die dat zou hebben bericht. Maar later moest ze toegeven nooit zo'n bericht te hebben gekregen.

In het radioprogramma De Ochtend weet Schauvliege haar uitspraken aan 'een zekere frustratie en vermoeidheid'. De minister heeft de afgelopen weken duizenden SMS-berichten en e-mails gekregen. Zij was een van de vier ministers wiens telefoonnummer en mailadres openbaar was gemaakt door actiegroep Act for Climate Justice, met de oproep om de Belgische klimaatministers met SMS'en en mails te bestoken.

 
Tekst: Wim van Gruisen
 
 

Inloggen op de ledenportal