Boerderij: Stabiele eiermarkt op goed niveau

11-02-2019

Weinig beweging, gewoon stabiel op een goed niveau: dat kenmerkt de eiermarkt afgelopen week. Het aanbod is mooi en de vraag uitstekend, waardoor eind van de week de eieren allemaal verdeeld zijn.

De eierprijs zit in de lift. De NOP-richtprijs voor witte en bruine scharreleieren stijgt ongeveer evenveel. 100 witte eieren van 62-63 gram brengen € 6,83 op. Een dubbeltje meer dan vorige week. Bruine scharreleieren van 62-63 gram noteren weer boven de € 7-grens; die gaan van € 6,98 naar € 7,09 per 100 stuks.

Waar de ene vindt dat de ontwikkeling van de noteringen achterblijft bij de stemming in de markt, is de ander blij met de geleidelijke lijn waarin de prijzen omhoog gaan. En dat is niet vanzelfsprekend. In deze tijd van het jaar wil er ook nog wel eens twijfel zijn bij kopende partijen over de ontwikkelingen. Daarvan is nu geen sprake. Een Belgische handelaar zag de markt in 14 dagen tijd veranderen van een overschot naar een eiertekort. Aan de andere kant is het ook niet zo dat er geen eieren zijn, er is voldoende te koop.

Alle partijen zijn actief op de markt. Zo profiteren de witte eieren van de sterke vraag van de kokerijen en ververijen. En ook de brekerijen kopen al volop in om de productindustrie van grondstof te voorzien richting Pasen. Wel is het zo dat de industrie geen gulle gever is. De prijsrange waarin handelaren kooi-eieren kunnen aanbieden blijft beperkt, maar ook daarvan is de tendens stijgend. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren van 62-63 gram stijgt van € 5,01 naar € 5,17 per 100.

Alleen bij de kleine eieren is er wat prijsdruk. Dat komt deels door de sterke wissel die rond kerst plaatsvindt. Hennen die rond die tijd zijn opgelegd, komen tussen nu en 2 weken aan de leg. Dat effect wordt versterkt doordat er steeds meer omgeschakeld wordt van bruine naar witte eieren. Ook dit jaar is dat weer een paar procent meer dan vorig jaar, schatten handelaren. Hennen met witte eieren starten eerder en lichter dan hennen die bruine leggen. Daardoor duurt het langer voordat de eieren de M-sortering bereiken.

Al met al is sprake van een sterke markt. De trend van geleidelijk stijgende prijzen zal dan ook aanhouden. En ook voor de wat langere termijn zijn de vooruitzichten gunstig als de consumptie zo blijft.

Prognose: stijgende prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal