NieuweOogst: Fijnstof uit pluimveestallen is betaalbaar te reduceren

14-02-2019

Nieuwe veelbelovende technieken kunnen de fijnstootuitstoot uit pluimveestallen fors verminderen. Dat bleek woensdag tijdens het Fijnstof Event in Barneveld.

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) is in 2017 begonnen met metingen op praktijkbedrijven om het effect van tien nieuwe technieken op de fijnstof-uitstoot vast te stellen. Tijdens het Fijnstof Event werden de voorlopige resultaten bekend gemaakt.

Betaalbare methoden
Volgens Workamp van het PEV en onderzoeker Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research toont het praktijkonderzoek al wel aan dat er betaalbare manieren zijn om fijnstof aan te pakken.

‘De investeringen variëren van 0,10 tot 3,50 euro per dierplaats en de jaarlijkse kosten van een paar eurocent tot 0,50 euro per dierplaats’, zegt Ellen. Hij tekent aan dat technieken met hoge kosten vaak ook hoge reducties opleveren. ‘Als je de kosten uitrekent per 10 procent geschatte reductie, zijn de kostenverschillen tussen de technieken veel kleiner.’

Voorlopig
Onderzoeker Ellen benadrukt dat de resultaten van de praktijkmetingen echt voorlopige cijfers zijn. ‘Bij de meerderheid van de technieken hebben we nog maar enkele metingen uitgevoerd. Pas als er een volledige set van metingen is, kunnen we definitief iets zeggen over de emissiereductie.’

Daarom zijn de resultaten tot nu toe ingedeeld in klassen, waarbij de reducties aan de zuinige kant zijn ingeschat. 

 
 

Inloggen op de ledenportal