Pluimveeweb: Poolse eieren nog altijd besmet met salmonella

15-02-2019

De uitbraak door Salmonella Enteritidis in Europa door Poolse eieren houdt nog niet op. Van mei 2015 tot november 2018 was er sprake van een echte uitbraak. Er waren toen minstens 1.209 patiënten in negentien EU-lidstaten, waarvan 207 in Nederland. Achteraf gezien bleek dat de uitbraak waarschijnlijk al in 2012 bestond, met minstens 1.400 zieken.

Dat maakte het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding onlangs bekend. De opgelegde maatregelen die eind 2016 zijn ingevoerd om de uitbraak een halt toe te roepen blijken niet afdoende. Sinds februari 2017 zijn er 532 besmettingen met Salmonella Enteritidis gemeld en 166 Europeanen met een vermoedelijke besmetting gemeld. De meeste meldingen kwamen uit Groot- Brittannië, maar ook in België waren er meldingen.

Vermoedelijk meer landen betrokken
Aangezien moleculaire typeringen voor Salmonella Enteritidis, geïsoleerd bij patiënten, niet in alle landen routinematig wordt uitgevoerd, zijn er vermoedelijk meer landen bij betrokken. Bepaalde gevallen werden namelijk gemeld na aankomst uit landen als Bulgarije, Cyprys of Portugal.

In Poolse eieren werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in oktober 2016 Salmonella Enteritidis aangetroffen. Deze eieren waren onder meer geleverd aan restaurants. De NVWA en het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben de eieren toen zoveel mogelijk getraceerd en teruggeroepen.

Uitbraken duren voort
Het blijkt echter dat de uitbraak, met name in Groot-Brittannië, nog steeds voortduurt. In andere landen, alsook België, lijken de meldingen zich te beperken maar blijven echter aanwezig.

 
 

Inloggen op de ledenportal