Pluimveeweb: Haken en ogen aan ombouw naar sterei

05-03-2019
Leghennenhouders die hun stal om willen bouwen van scharrel naar één ster Beter Leven moeten met veel zaken rekening houden. Daarvoor waarschuwt voerfabrikant ABZ Diervoeding.

„De eiermarkt is op dit moment volop in beweging. Zo is er nu veel vraag naar eieren van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming”, vertelt legpluimveespecialist Evert Bos van ABZ Diervoeding.

Hij noemde belangrijke punten en tips waar leghennenhouders rekening mee dienen te houden bij overschakeling van scharrel naar één ster Beter Leven scharrel:

  • Een locatie moet kleiner zijn dan 120.000 leghennen.
  • Een wintergarten aan een stal bouwen heeft grote gevolgen voor het klimaat in de stal. Bij smallere stallen met een wintergarten aan één kant is het lastig om het klimaat in de stal gelijk te krijgen. Met een wintergarten aan twee kanten kan het dwars door de stal gaan waaien. De veelal gangbare onderdruk ventilatiesystemen werken dan niet meer. Er moet dan geschakeld worden tussen onderdruk op het moment dat de schuiven dicht zijn en ventileren op temperatuur als de luiken open zijn. Gelijk- of overdruk ventilatiesystemen kunnen enige uitkomst bieden en gordijnen in de zijwanden om al te grote kou en windinvloeden tegen te houden zijn inmiddels wel toegestaan. Het klimaat moet daarbij wel zo goed zijn dat er geen platen in de strooiselruimte ontstaan.
  • Licht moet hoog frequent zijn.
  • Houdt rekening met toch wel behoorlijk meer arbeid. Er moeten luzerne en/of stropakjes in de stal, er moet graan/voer gestrooid worden en het lichtregime moet aangepast worden aan het daglicht, omdat anders de hennen in de zomer ’s avonds in de (lichte) wintergarten blijven zitten.
  • De wintergarten moet voorzien zijn van drinkwater. Om natte plekken te voorkomen, kan het helpen om bakken (van 1 meter bij 1 meter) gevuld met grind onder de waterbakken te zetten.
  • Het lijkt erop dat één of meerder winkelketens overstappen op witte 1 ster Beter Leven eieren. Dit kan een probleem (of oplossing) zijn in het kader van kleurdifferentiatie.
  • Overleg en samenwerking met de eierhandel wordt steeds belangrijker ook al is de markt wispelturig.

Bos: „De grote vraag blijft natuurlijk altijd of het wel of niet rendabel is om de vereiste investeringen te doen en hoe zeker deze markt is. Het aanbouwen van een wintergarten kan qua kosten sterk variëren, afhankelijk van de stal waar het aangebouwd moet worden en de ondergrond.” Hij raadt een leghennenhouder aan dit samen met een specialist door te rekenen. De voerfabrikant ontwikkelde rekentools waarbij een aantal scenario’s doorgerekend kunnen worden.

Lees het complete artikel op de website van ABZ Diervoeding.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal