Pluimveebedrijf: 'Veel geleerd in moeilijke tijden'

12-03-2019

Mariska Oving (foto) geeft dinsdag 19 maart om 12.30 uur een presentatie tijdens het openingsevent van de Poultry Expo in Hardenberg (OV) over hun aanpak van risicomanagement. Na een korte inleiding stelt presentator Caroline van der Plas haar vragen over hun aanpak qua diergezondheid, brandveiligheid en dierenactivisme.

Hun bedrijf werd getroffen door de fipronilcrisis, dierenrechtenactivisiten stonden voor de deur tijdens deze periode en één van hun twee stallen met vrije uitloophennen werd de ronde daarna ook nog getroffen door vlekziekte. Het zat familie Oving niet bepaald mee de afgelopen twee jaar. „We hebben een rottijd achter de rug. Maar van alle gebeurtenissen hebben we veel geleerd”, zegt Mariska Oving.

De pluimveehoudster uit het Drentse Odoornerveen houdt samen met haar man Bert 58.000 vrije uitloophennen in twee stallen. Naast pluimvee heeft de familie ook akkerbouw. Oving geeft dinsdag 19 maart om 12.30 uur een presentatie tijdens het openingsevent van de Poultry Expo in Hardenberg (OV) over hun aanpak van risicomanagement. Na een korte inleiding stelt presentator Caroline van der Plas haar vragen over hun aanpak qua diergezondheid, brandveiligheid en dierenrechtenactivisme.

Naast leghennenhoudster en moeder is Oving ook een mmmEggie en sinds eind december vorig jaar woordvoerder van deze groep vrouwelijke legpluimveehoudsters die het Nederlandse ei promoot. De familie Oving startte in 1998 met leghennen. Op 1 januari 2016 namen Mariska en haar man het bedrijf over. Hun bedrijf werd in juli 2017 getroffen door de fipronilcrisis. Toen ze in augustus 2017 besloten de hennen in beide stallen te ruimen, stonden er ineens dierenrechtenactivisten op de straat voor hun erf. „Daar schrokken we behoorlijk van. We hebben toen de gemeente en de politie gebeld omdat we niet wisten waartoe dierenrechtenactivisten in staat zouden zijn. De datum van het ruimen was nog niet eens bekend en de activisten stonden al voor de deur. Wij hebben onze dagelijkse werkzaamheden kunnen doen, maar vonden het wel vreselijk dat die mensen voor ons bedrijf op de weg stonden.”

Vlekziekte

De eerstvolgende ronde werd één van hun twee stallen getroffen door vlekziekte. „Toen dat bekend was, heb ik de getroffen stal verzorgd en mijn man de andere. En aangezien we in iedere stal andere bedrijfskleding dragen, bleef de andere stal gelukkig vrij van de ziekte.”

De ondernemende Drentse is naast boerin ook brandweervrouw bij de lokale brandweer en heeft dit bijna tien jaar als vast werk gedaan. Naast het bestrijden van incidenten is zij vijf jaar woordvoerder geweest van de Drentse brandweer. Ook vangt ze brandweercollega’s op bij traumatische ervaringen. „Door mijn werk bij de brandweer krijg ik veel mee van brandrisico’s in veestallen.”

Sinds 1 december 2017 werkt ze volledig thuis op het pluimveebedrijf. „Er is genoeg te doen op ons bedrijf. Om alles uit je bedrijf te halen is het beter om hier fulltime aanwezig te zijn.” Benieuwd naar het hele verhaal van Mariska Oving? Kom dan dinsdag 19 maart naar het openingsevent van de Poultry Expo in Hardenberg. De aanvang is om 12.30 uur en de inloop vanaf 11.30 uur. De organisatie zorgt voor koffie, broodjes en soep.

Dierenrechtenactivisme

Na het vraaggesprek met Oving volgen twee workshoprondes van 20 minuten over activisme, brandveiligheid, diergezondheid en personeelsmanagement. Bezoekers kunnen twee van de vier workshops volgen.

Programma:

11.30 - 12.30 uur: Ontvangst met koffie, thee, broodjes en soep
12.30 - 13.15 uur: Vraaggesprek met Mariska Oving
13.15 - 13.35 uur: Workshopronde 1
13.35 - 13.55 uur: Workshopronde 2
14.00 uur: Officiële opening van de vakbeurs Poultry Expo


Meld je via deze link aan voor het openingsevent en geef aan welke twee van de vier workshops je wilt volgen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal