Boerderij: Eiermarkt loopt warm voor Pasen

15-03-2019

De eiermarkt warmt zich op voor de paashandel.

Ook afgelopen week ontwikkelt de eierprijs zich in de lijn die zich al een week of 8 aftekent: een heel geleidelijke trend omhoog. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt met 13 cent naar € 7,51 per 100 stuks. Voor witte scharreleieren van datzelfde formaat stijgt de richtprijs ook 13 cent naar € 7,31. Bij de kooieieren is het dipje van vorige week weer goed gemaakt. Met een stijging van € 5,59 naar € 5,65 is het prijsniveau van 2 weken geleden weer bereikt.

Normaal aanbod
Aan het aanbod schort het niet. Dat is redelijk op normaal niveau en groeit nog wat doordat pluimveehouders met hun productie sturen op de goede tijd voor Pasen. Volgens handelaren staan er kort voor Pasen wel een heel aantal koppels op de nominatie om weg te gaan. Maar die zijn nu nog gewoon in productie.

Eieren vinden makkelijk een koper
Tegenover een normaal aanbod staat echter een goede vraag. Eieren vinden makkelijk een koper. Consumptie, kokers en ververijen, maar ook de industrie: alle geledingen nemen vlot eieren af. Echter er is ook geen sprake van tekorten. De markt is goed in balans.

Volgens sommige handelaren is er wat voorraad, anderen zeggen schoon uitverkocht te raken. Je hoeft er in de huidige markt niet mee te blijven zitten. Voorraadvorming is dan eerder vanuit strategisch belang. Naar de Pasen toe horen stijgende prijzen er gewoon bij. Wat achter de hand hebben kan bij dat gegeven al snel lonen.

Geen prijsexplosie
Een prijsexplosie wordt daarentegen niet verwacht. De aanvoer groeit doordat hennen die eind december en begin januari zijn opgelegd nu in productie zijn. Maar die extra eieren zijn ook nodig om in de stijgende vraag te kunnen voorzien. Een gezonde markt die de stijgende lijn vasthoudt.

Opmerkelijke prijsstijging
Vorige week tekende zich bij de Duitse Weser Ems-notering voor kooieieren een opmerkelijke prijsstijging af. Waar de Franse kooieieren goedkoper werden, steeg de Duitse prijs voor M-eieren (zowel wit als bruin) met 45 cent. Dat was een gevolg van de vraag vanuit de verwerkende industrie die daar boven verwachting goed bleek. En die vraag hield aan. Ook deze week is er een duidelijke plus. De prijs van bruine M-eieren stijgt 28 cent naar € 7,08 per 100 stuks. Witte eieren van die grootte stijgen 13 cent naar € 7,38. Ook de S-eieren stijgen met 13 tot 15 cent behoorlijk door.

Prognose: lichte prijsstijging

 
 

Inloggen op de ledenportal