Boerderij: Eiermarkt loopt in rustig tempo door

22-03-2019

Voor de tiende achtereenvolgende week stijgen de prijzen in gestaag tempo verder. Al is de ontwikkeling van de eiermarkt de afgelopen week iets minder gladjes dan de weken ervoor. De markt is in evenwicht.

Het aanbod loopt mooi stabiel door en de vraag is op een normaal niveau voor deze tijd van het jaar. Nieuwe koppels zijn op tijd aan de leg gekomen om nu eieren te produceren van goede gewichten. Her en der zijn handelaren die vinden dat de bestellingen wat tegenvallen, maar anderen zeggen dat niet te merken.

De rustige marktontwikkeling is terug te zien in de eierprijzen. Prijsstijgingen met dubbele cijfers zijn voorbij, maar de tendens is nog wel stijgend. Heel lichte eieren (onder 50 gram) blijven gelijk, daarboven loopt de meersprijs langzaam op van 1 tot 7 cent. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt met 5 cent naar € 7,56 per 100 stuks. Voor witte scharreleieren van datzelfde formaat stijgt de richtprijs van € 7,31 naar € 7,32.

De kooieierprijs loopt over de gehele linie wat op; van licht tot zwaar. De NOP-richtprijs voor de lichte sorteringen eindigt 5 cent hoger dan vorige week. Bij de grotere eieren loopt dat op tot een plus van 14 cent. De richtprijs voor kooieieren van 62-63 gram stijgt van € 5,65 naar € 5,78.

De uitsplitsing op gewicht zal bij de NOP richtprijs over 2 weken niet meer zo af te lezen zijn. NOP brengt vanaf april alleen een kiloprijs uit voor kooieieren. Deze staat nu op € 0,868 per kilo, een dubbeltje hoger dan vorige week.

In de komende weken zullen meer eieren uitgeleverd worden voor Paasacties in de verschillende verkoopkanalen. Bovendien staan vrij veel kippen op de nominatie om binnenkort geruimd te worden. Dat zal het eieraanbod verkleinen. En met Pasen in het vooruitzicht zal de markt naar verwachting de licht opgaande koers vasthouden.

Prognose: licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal