Boerderij: Matige afzet en stagnerende eierprijzen

05-04-2019

Een eierprijs die na een goed opgebouwde aanloop een mooie vlucht richting Pasen neemt; dat is hoe pluimveehouders en eierhandelaren het graag zien. Dat zit er dit jaar niet in.

Net nu de 2 laatste weken ingaan die de eindsprint naar de feestdagen, die zo verbonden zijn met eieren, zouden moeten vormen, is er ruim aanbod aan eieren. Alle paaseieren zijn wel ergens in de keten aanwezig. Matige afzet en afbrokkelende prijzen. Dat is wat je volgens marktdeelnemers wel vaker ziet als Pasen laat valt.

De kokerijen zijn voorzien en tonen wat minder kooplust. Dat vertaalde zich bijvoorbeeld in dalende noteringen voor witte eieren op WeserEms. Ook de industrie begint achterover te leunen, waardoor de kooinoteringen beginnen terug te lopen.

Maar het zijn vooral de achterblijvende bestellingen van de retail die de stemming wat drukken. De aantallen lopen wel weg en er komen ook nog wel een paar mooie acties aan. Maar van een tekort aan eieren is geen sprake. Daardoor zit het laatste zetje omhoog er prijstechnisch niet meer in. Het is juist het amper kunnen bedienen van snel groeiende vraag die Pasen een mooi randje kan geven. Maar een eierhandelaar die nu meer geld vraagt, loopt het risico dat zijn buurman die klant eieren levert voor een gelijkblijvende prijs.

De NOP2.0 richtprijs voor scharreleieren loopt bij de kleine eieren nog iets op, maar gaat voor het middensegment en de grote eieren alweer iets terug. Bruine scharreleieren van 62-63 gram gingen van € 7,65 naar € 7,61 per 100 stuks. Voor witte scharreleieren van dat gewicht wordt 2 cent minder betaald; € 7,40 in plaats van € 7,42. Voor kooieieren brengt de NOP geen stuksprijzen meer uit, maar slechts een kiloprijs. Deze daalde van € 0,86 naar € 0,853 per kilo.

Al met al is de markt wel gezond, maar de stemming wat ingetogen. De plus waar sommige marktdeelnemers vorige week nog op rekenden, zal er waarschijnlijk niet meer gaan komen. Een zijwaartse beweging op het huidige niveau tot Pasen is waar op gerekend wordt.

Prognose: stabilisatie.

 
 

Inloggen op de ledenportal