Pluimveeweb: Hogan: EU steunt boeren bij no-deal Brexit

09-04-2019
Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt, zal de EU de Europese boeren steunen, vertelt landbouwcommissaris Phil Hogan. „Vroeg ingrijpen voorkomt een grotere crisis later.”

„Er is niet zoiets als een goed Brexit-resultaat”, stelde de commissaris. „Maar een no-deal Brexit is de slechtst denkbare uitkomst.” Desalniettemin neemt de EU voorzorgsmaatregelen voor als het toch zover komt. En dat zou al snel kunnen gebeuren, al bij de Europese top van komende woensdag. Daarom hield Hogan maandag een persconferentie, waarin hij vertelde klaar te zijn om actie te ondernemen als het zou gebeuren. „We hebben ons goed voorbereid voor het geval dat”, vertelde hij.

Marktverstoringen

De EU27 (alle lidstaten behalve het VK) en het Verenigd Koninkrijk zijn belangrijke handelspartners, hield Hogan zijn toehoorders voor. „We hebben een handelsoverschot van 25 miljard euro met het VK; dat is meer dan het handelsoverschot van de EU met de rest van de wereld - dat is slechts 21 miljard euro. Een no deal-scenario zal de EU - en ook de landbouw - dus hard treffen. Het zal tot ernstige marktverstoringen leiden in verschillende landbouwsectoren. Temeer omdat Groot-Brittannië al importtarieven heeft gepubliceerd die het wil gaan hanteren als het uit de EU crasht. Het land wil hoge tarieven hanteren voor landbouwproducten, vooral voor vlees, zuivel en suiker.

Maatregelen

„Maar de EU heeft - door schade en schande - veel ervaring opgedaan met het ondersteunen van markten in geval van marktverstoringen”, zei Hogan. „En zeker in de markten voor landbouwproducten.” Brussel heeft de wettelijke verplichting om dan in te grijpen, vertelde de Eurocommissaris, en ze zal dat doen ook. Zo wil ze het vertrouwen in die markten behouden. Hij noemde vervolgens een rits aan maatregelen die de Commissie kan nemen en die hun effecten in het verleden al hebben bewezen, zoals marktinterventie, private opslag, en meer. Maar Hogan wees er ook op dat lidstaten zelf ook maatregelen kunnen nemen; het bedrag dat die aan staatssteun mogen geven zonder dat ze dat aan Brussel hoeven te verantwoorden - het zogenaamde de minimis-bedrag - is recent aanzienlijk verhoogd, en lidstaten kunnen ook schuiven met de plattelandsontwikkelingsgelden om kritieke sectoren te ondersteunen.

 
Tekst: Wim van Gruisen
 
 

Inloggen op de ledenportal