Nu.nl: Brexit-uitstel tot 31 oktoberEU-leiders bieden Britten na urenlang overleg

11-04-2019

De Europese regeringsleiders hebben de Britten verder uitstel gegeven voor hun vertrek uit de EU, dit keer tot 31 oktober. Het is ook mogelijk om eerder te vertrekken.

"Deze verlenging is net zo flexibel als ik had verwacht, maar ook iets korter dan ik had verwacht", aldus Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. "Alsjeblieft, verspil deze tijd niet."

Tusk benadrukt dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het terugtredingsakkoord. Er volgt een evaluatiemoment in juni, dat niet als deadline gezien moet worden, maar als moment waarop wordt bekeken hoe men ervoor staat.

Door het uitstel is een zogenoemde 'no deal-Brexit' - een Brexit zonder goede afspraken om het vertrek uit de EU in goede banen te leiden - afgewend. Eigenlijk zouden de Britten op 12 april, aanstaande vrijdag, moeten vertrekken.

Britten doen mee aan EU-verkiezingen
31 oktober is niet zomaar gekozen. De nieuwe Europese Commissie treedt namelijk precies daarna aan. Door de deadline net daarvoor te leggen wordt voorkomen dat de Britten een Eurocommissaris krijgen. Wel zullen de Britten nog mee moeten doen aan de Europese verkiezingen van eind mei.

Verder uitstel is hiermee overigens niet uitgesloten. Vlak voor de nieuwe deadline staat ook weer een EU-top gepland; op 17 oktober.

 Rutte blij met uitstel Brexit: 'No deal-variant slecht voor Nederland' Rutte blij met uitstel Brexit: 'No deal-variant slecht voor Nederland'
EU-leiders vooraf niet eens over duur uitstel
Bij aankomst spraken een aantal regeringsleiders nog de wens voor een kort overleg uit, maar dat werd het niet. Vooraf was al duidelijk dat de EU-leiders het erover eens waren dát uitstel mogelijk was, maar over hoelang was men het niet eens.

De meeste regeringsleiders lieten bij aankomst doorschemeren dat ze bereid waren om uitstel te verlenen tot eind dit jaar, of zelfs langer. De Franse president Emmanuel Macron was de enige die duidelijk aangaf dat nog niets zeker was en dat het functioneren van de EU niet in gevaar mag komen door de Brexit.

Brexit werd al eerder uitgesteld
Oorspronkelijk zouden de Britten uiterlijk 29 maart uit de EU treden. Omdat premier Theresa May nog geen meerderheid in het Lagerhuis heeft weten te vinden voor het terugtredingsakkoord, vroeg ze ook in maart al uitstel. Toen werd er tot 12 april uitstel verleend.

Minister-president Mark Rutte noemde het nieuwe uitstel een "aanvaardbaar compromis" en denkt dat de Brexit niet nogmaals wordt vertraagd. "Op 31 oktober is er een deal, is de Brexit geannuleerd of vertrekt het VK alsnog zonder deal. Maar daar kunnen we ons een half jaar op voorbereiden."

May heeft het Britse parlement inmiddels al drie keer laten stemmen over het terugtredingsakkoord. Drie keer leidde die stemming tot een nederlaag. De afgelopen dagen overlegt May met de grootste oppositiepartij, Labour, om te kijken er een compromis gevonden kan worden.

 
 

Inloggen op de ledenportal