Pluimveeweb: Crisispot voor landbouw bijna verviervoudigd: van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro

12-04-2019

Het crisisgeld voor de Europese landbouw is bijna verviervoudigd. De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) heeft de ‘pot’ aangevuld tot 1,5 miljard euro. De Europese Commissie had slechts 400 miljoen euro gereserveerd.

Met het geld kunnen buitengewone maatregelen in geval van een crisis worden betaald. Ook kan er – indien nodig - particuliere opslag van vlees van worden betaald, of interventies voor o.a. het opkopen van melkpoeder.

De Europese Commissie wilde de rekening voor crisismaatregelen in het nieuwe EU-landbouwbeleid van na 2021 doorschuiven naar de lidstaten. Zo wilde ze geld vrijmaken voor ander EU-beleid. De landbouwcommissie stak daar deze week een stokje voor. Zij voegde ongebruikte kredieten van het Europees Landbouwgarantiefonds én de opbrengst van de administratieve sancties in de landbouw aan de crisisreserve toe. Dit leverde uiteindelijk 1,5 miljard euro op.

De Commissie had de 1,1 miljard euro, die ze op de landbouw bezuinigde, deels willen inzetten voor de sterk gestegen uitgaven in verband met het gevoerde migratiebeleid.

Hogere boetes
De landbouwcommissie wil verder dat boeren, die de EU-regels aan hun laars lappen, in de toekomst financieel harder worden bestraft. Boeren die bij herhaling niet voldoen aan de wettelijke voorschriften op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselkwaliteit verliezen straks maar liefst 10 procent extra van hun premierechten. Nu is dat nog 5 procent. Hierdoor kunnen ze in totaal 15 procent worden gekort op het bedrag waarop ze recht hebben.

Lidstaten die het niet zo nauw nemen met de naleving van de EU-wetgeving door hun boeren, moeten ook beter door de Europese Commissie in Brussel worden gecontroleerd, vindt de landbouwcommissie.

Het Europees Parlement moet de voorstellen nog goedkeuren. Dat zal niet eerder gebeuren dan na de Europese verkiezingen in mei.

 
 

Inloggen op de ledenportal