Boerderij: Volop Paasdrukte op de eiermarkt

12-04-2019

Eieren vliegen de pakstations uit. Noteringen dalen iets.

Na een rustig begin kwam in de loop van de week dan toch de lang verwachte turbulentie op gang. Grote bestellingen worden geplaatst en de eieren vliegen de pakstations uit. Pakstations verwerken deze dagen 50% tot 60% meer dan op doorsnee dagen.

Pasen
Ook begin volgende week zijn nog veel eieren nodig. Pasen is onlosmakelijk verbonden met eieren en dat zorgt voor een piek in de consumptie. Maar ook de kokerijen bestellen nog wat laatste wagens na. Wel komt de drukte ook dit jaar weer later dan pakstations lief is. De reden daarvoor is niet alleen de veranderende maatschappij en de 24 uurseconomie, maar ligt volgens pakstations vooral ook aan hun servicegerichtheid. ‘We hebben onze klanten teveel verwend’. Door opschalen van productiecapaciteit kunnen er nu ook op het laatste moment nog grote hoeveelheden eieren verwerkt en tijdig geleverd worden. Daardoor schuift alles naar achteren.

Voorraden volop aangesproken
De scharrelmarkt is leeg. En dat wordt ook voor begin volgende week nog verwacht. Vanaf woensdag keert het normale leverpatroon weer terug. Dan zijn er nog wat orders van klanten die zich vergist hebben: de ene heeft teveel besteld, de ander te weinig. Maar de grote bestellingen zijn dan allemaal op hun plek.

Hoewel er in aantal duidelijk meer eieren omgezet worden, heeft de Paaspiek geen stuwende werking meer op de prijs. Naast de eieren die deze en volgende week binnenkomen, worden ook de voorraden volop aangesproken. En juist door de voorraden die afgelopen weken zijn opgebouwd, zijn er voldoende eieren beschikbaar om in deze drukke weken in de vraag te voorzien.

Eieren in het buitenland goedkoper
De noteringen gaan ook deze week opnieuw iets naar beneden. De NOP2.0 richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalde van € 7,61 naar € 7,54 per 100 stuks. Voor witte scharreleieren van dat gewicht wordt 12 cent minder betaald; € 7,28 in plaats van € 7,40. In de daghandel zijn volgens marktpartijen de prijzen nog wat verder teruggezakt dan de noteringen.

De industrie is echt rustig en biedt vlot terug. De handel trekt daaruit de conclusie dat industriële kopers de eieren in het buitenland goedkoper kunnen krijgen. De richtprijs voor een kilo kooieieren daalt dan ook met bijna 5 cent; van € 0,853 naar € 0,807.

Prognose: lichte prijsdruk.

 
 

Inloggen op de ledenportal