Boerderij: Redactieblog: 'Vogelgriep, het is dweilen met de kraan open'

13-04-2019

                                       

Hét probleem bij voorkomen en bestrijden van vogelgriep is dat je altijd handelt met de kennis van nu.

We kwamen uit een situatie waar het dweilen met de kraan open was. Behalve ophokken hadden we eigenlijk geen maatregelen om vogelgriep buiten de deur te houden. Inmiddels zijn we wijzer, al hebben we daar als pluimveesector de afgelopen jaren dure lessen voor betaald.

Tot enkele jaren geleden gingen we ervan uit dat wilde vogels geen risicobron voor hoogpathogene vogelgriep waren. Immers, het virus is in 2003 gemuteerd van laag- naar hoogpathogeen. Ook was verspreiding via de lucht geen item.

Uitbraken vogelgriep voorkomen

Nu weten we beter en dat zien we terug in de onlangs gepresenteerde Roadmap strategische aanpak vogelgriep. Ophokken, hygiëne, bezoekbeperking en douchen zijn erin opgenomen, maar er is meer. De enige manier om minder leergeld te betalen, minder kosten te maken voor het Diergezondheidsfonds, is het voorkomen van uitbraken. We kunnen avonden lang discussiëren over de kosten van de catering van de ruimingsploeg of het aantal kruiwagens dat ze gebruiken, maar géén uitbraken is het enige dat echt helpt.

De vernatting van de natuur werkt als een magneet op wilde watervogels, dragers van vogelgriepvirus

Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. De vernatting van de Nederlandse natuur werkt als een magneet op wilde watervogels, de potentiële dragers van vogelgriep. Tegelijk kunnen we met gezond boerenverstand iets toevoegen aan ons arsenaal tegen het virus, namelijk het door mij bedachte en door leghennenhouder Hans Hazenberg perfect uitgevoerde windbreekgaasscherm. Het systeem is de afgelopen tijd getest door Gezondheidsdienst voor Dieren en de uitkomsten zijn zeer verrassend.

Windbreekgaas tegen vogelgriepvirus

Het scherm reduceert de virusdruk met een factor 100 en houdt stof en mist met daaraan gehechte virusdeeltjes tegen. Het is natuurlijk lastig om te bewijzen dat zo’n systeem een besmetting echt voorkomt, maar het is beter dan niets en het is niet zo duur. Voor bedrijven in risicogebieden is het zeker een aanrader.

Wellicht triggert dit systeem nog betere systemen in de toekomst. Want laten we wel wezen, dit seizoen is het rustig gebleven, maar dat biedt geen garantie voor de toekomst. Laten we er alles aan doen om de kraan wat verder dicht te draaien, opdat we niet meer hoeven dweilen.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal