Pluimveeweb: 21 pluimveebedrijven kampen nu nog met fipronil

16-04-2019
Er zijn nog 21 pluimveebedrijven met 35 stallen deels of volledig geblokkeerd na het gebruik van fipronil. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zes bedrijven met 13 stallen zijn volledig op slot; de eieren, dieren en mest zijn geblokkeerd. Het lukte de pluimveehouders niet het bestrijdingsmiddel uit hun stallen te krijgen. Hun stallen staan leeg en wellicht komen hier nooit meer kippen in.

Er zijn totaal 808 stallen op 363 pluimveebedrijven betrokken. 773 stallen en 342 bedrijven zijn inmiddels volledig vrij. 22 stallen op 15 bedrijven zijn gedeeltelijk vrij.

De economische schade voor de besmette pluimveebedrijven bedraagt om en nabij de 70 miljoen euro. Volgens leghennenhouder Helmus Torsius uit het Gelderse Putten heeft de fipronilcrisis nog steeds effect. „Er zijn 3 miljoen minder kippen nu, enkele pluimveehouders stoppen of staan op het punt om dit alsnog te doen vanwege de toegenomen regeldrift", vertelt hij tegen Omroep Gelderland.

Torsius verwacht niet dat we een dergelijke crisis kunnen voorkomen in de toekomst. „Wat als er weer een crimineel opstaat die niet alleen verboden middelen gebruikt maar ook de etiketten vervalst? Ik weet zeker dat we dan de volgende eiercrisis hebben", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal