Pluimveeweb: 'Boeren hebben dalende prijzen voor een groot deel aan zichzelf te danken'

18-04-2019
Boeren hebben de dalende prijzen voor hun producten voor een groot deel aan zichzelf te danken. Ze vergroten hun productie meer dan de vraag toeneemt. Daarbij streven ze ieder voor zich naar de laagste kostprijs, die vervolgens de marktprijs wordt. En ze accepteren vaak lage prijzen omdat zij de continuïteit van hun bedrijf belangrijker vinden dan hun inkomen. Dat zegt Huib Silvis van Wageningen Economic Research.

Landbouwvertegenwoordigers klagen dat de prijzen die boeren krijgen structureel laag blijven, terwijl de consumentenprijzen juist stijgen. „Op zich klopt de claim van de boeren dat zij steeds minder voor hun producten ontvangen", zegt Silvis deze week in Het Financieele Dagblad.

„De trend is al sinds begin vorige eeuw dat de prijzen op de wereldmarkt voor primaire landbouwproducten nominaal hetzelfde blijven of dalen. De reële prijzen dalen zelfs al 150 jaar. De wereldlandbouworganisatie FAO voorspelt dat die neergaande trend ook de komende decennia doorgaat." De belangrijkste oorzaak van de uitholling van de agrarische prijzen is volgens Silvis dat het aanbod zich sneller heeft ontwikkeld dan de vraag. Boeren in de wereld produceren steeds efficiënter voedsel. Nederland is daarin koploper.

'Continuïteit belangrijker dan inkomen'

Daarnaast beslist iedere boer individueel of hij de prijs voor zijn melk, tarwe of vlees accepteert. „Ze moeten daarbij vaak genoegen nemen met een beloning onder marktconform. Een boer vindt de continuïteit van zijn familiebedrijf vaak belangrijker dan de hoogte van zijn inkomen", zegt Silvis.

Voormalig Rabobank-directeur Agri & food Ruud Huirne onderschrijft de visie van Silvis. „Ze produceren allemaal hetzelfde. Alle melk heeft dezelfde kleur. En ze produceren meer dan de markt vraagt. De boer die het goedkoopst produceert, is in het voordeel. Goedkoop produceer je door voorop te lopen met technologische vernieuwing. De boer die de laagste prijs vraagt, bepaalt de marktprijs. De boer geeft alle voordeel van technische vernieuwing door aan de consument."

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal