Pluimveeweb: Leghennenhouder: 'NVWA drilde sector tijdens fipronicrisis'

17-04-2019
„De NVWA drilde de hele sector tijdens de fipronilcrisis, gewoon uit macht. Ik vind het onbehoorlijk bestuur", zegt biologisch leghennenhouder Piet Baars uit het Utrechtse Hagestein. Hij bezocht afgelopen maandag de fipronil-rechtszaak tussen de NVWA en LTO en 124 pluimveehouders.

In juli 2018 werd de tweede koppel van Baars vanwege fipronil geruimd. „Ik had de tranen in mijn ogen", blikt Baars daar op terug in een interview met LTO-ledenblad Nieuwe Oogst. „Ik vroeg aan die man, waarom laten jullie ons zo lijden?" Het antwoord van de NVWA-medewerker verbaast Baars nog steeds. „Hij zei dat de top van de NVWA werkte uit rancune vanwege de Q-koorts bij geiten. Ik kan er met mijn pet niet bij. Zo ga je toch weer op je bek, want je moet uit verstand werken en niet uit rancune."

Het bleek bij Baars heel moeilijk om de fipronilbron te vinden. „Ook de klikkerkippen waren niet vrij van fipronil. Wij konden het virus niet vinden, het heeft ook geen kleur. Uiteindelijk vonden we de bron in de hoek van een voergoot." Hij is nog wel positief. „De wereld draait door en we moeten verder. Het komt allemaal ook wel goed, want alles wat krom is, komt weer recht. Maar we hebben zwarte dagen meegemaakt." Bekijk het complete interview en een video met Piet Baars op de website van LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal