Boerderij: Eieren goed verkocht, prijstechnisch geen topjaar

19-04-2019

De aanloop naar Pasen was dit jaar lang.

De prijzen liepen heel geleidelijk op en de piek in de verkopen liet lang op zich wachten. Terwijl de eierprijzen voor Pasen alweer wat begonnen te dalen, kwam de paaspiek in verkochte aantallen pas op gang. De eierverkoop heeft ook in de laatste week voor Pasen goed gelopen. Pluimveehouders, pakstations en de voorraadruimtes van verwerkende industrie zijn vlak voor Pasen helemaal leeg. Het was geen gekkenhuis dit jaar. Geen paniek of wanhoop, maar een jaar met een goede balans tussen vraag en aanbod voor Pasen.

Prijzen deden stapje terug
En ondanks dat grote aantallen eieren verplaatst werden afgelopen week, deden de prijzen weer een stapje terug. De NOP-richtprijzen voor bruine scharreleieren daalden 7 tot 23 cent per 100 stuks. Voor witte eieren liep dat van -7 tot -32 cent. 100 bruine scharreleieren van 62/63 gram brengen met € 7,33 € 0,21 minder op dan de week ervoor. De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren van die sortering daalt met € 0,31 naar € 6,97 per 100 eieren. En ook al piekten de prijzen van de Amsterdamse grossiers dit jaar niet echt, ook nu dalen ze verder. Na de daling van 15 cent vorige week, noteren bruine M-en 30 cent lager op € 8,25 per 100. Ook de kooieierprijs gaat opnieuw wat omlaag. De NOP richtprijs zakt onder de 80 cent per kilo; van € 0,807 naar € 0,759 per kilo.

Afwachten
‘Afwachten’ is het gevoel over de ontwikkelingen na Pasen. Traditioneel dalen de prijzen wat na de feestdagen, maar er is geen ongerustheid te bespeuren bij pluimveehouders en handelaren. Juist omdat de verkopen voor Pasen goed, maar niet exorbitant groot waren is er ook geen vrees voor een val na de piek. Volgende week lopen de eieren wel weg. De schappen worden volop aangevuld, want ook in de winkels heeft de paasverkoop goed gelopen. Eind volgende week komt de markt weer in zijn gewone doen. Dan wordt duidelijk in welke mate alle afgezette eieren ook daadwerkelijk verkocht en geconsumeerd zijn.

Prognose: lichte prijsdaling

 
 

Inloggen op de ledenportal