Pluimveeweb: 'Geen rooskleurige toekomst voor bruin scharrelei'

25-04-2019
Albert Heijn stapte eind oktober volledig over op minimaal 1 ster Beter Leven-eieren. Plus verkoopt sinds 2012 geen scharreleieren meer en Jumbo biedt sinds vorig jaar ook nauwelijks nog scharreleieren aan. „De vraag naar reguliere bruine scharreleieren droogt op als alle supermarkten het voorbeeld van Albert Heijn volgen”, schetst Petro Boon van Van Beek de gevolgen.

Het reguliere scharrelei verdween in oktober uit de schappen van Albert Heijn. Plus verkoopt sinds 2012 alleen nog vrije-uitloop en biologische eieren en ook Jumbo biedt het liefste alleen nog eieren met sterren van het Beter Leven-keurmerk aan. Eierhandelaren verwachten dat andere supermarkten het voorbeeld van marktleider Albert Heijn volgen.

„Als alle supermarkten stoppen met de verkoop van reguliere scharreleieren, verdwijnt de vraag naar bruine scharreleieren”, schetst Petro Boon, directeur inkoop bij Gebr. Van Beek Group de gevolgen. „Bruine scharreleieren worden vooral voor de Nederlandse tafeleimarkt geproduceerd. Een groot deel van de Nederlanders koopt namelijk liever bruine dan witte eieren. Duitse consumenten hebben dat niet. Die kopen liever goedkopere witte eieren. En voor de industrie heeft de bruine schaalkleur natuurlijk ook geen meerwaarde.”

Regulier scharrelei verdwijnt uit supermarkt

„Nu is de vraag naar reguliere bruine scharreleieren er nog wel”, benadrukt Boon. Al verwacht hij dat andere supermarkten snel het voorbeeld van Albert Heijn volgen. Aldi en Lidl gaven richting pakstations aan te willen overstappen op 1 ster Beter Leven-eieren wanneer die er zijn. Boon verwacht dat de regionale supermarkten, die verenigd zijn in inkooporganisatie Superunie, ook niet achterblijven.

Eigenaar John Kwetters van het gelijknamige pakstation deelt de zienswijze van Boon. „Ik verwacht dat er eind van dit jaar geen regulier scharrelei meer te koop is in de Nederlandse supermarktschappen.”

Lees het complete marktverhaal over de eiermarkt, waarin eierhandelaren en andere marktspecialisten ingaan op de huidige eiermarkt en de vooruitzichten voor de korte, middellange en lange termijn, vrijdag 26 april in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal