Pluimveeweb: Hen van dubbeldoesras legt 250 eieren per jaar

27-04-2019
Een hen van een dubbeldoelras legt circa 250 eieren per jaar. Bij leghennen van een conventionele lijn is een jaarproductie van 300 eieren mogelijk. De haantjes hebben 64 dagen nodig om een gewicht van 2.000 gram te bereiken. Voor gangbare vleeskuikens kost dat 32 dagen. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

Duitse onderzoekers van de stichting Tierärztliche Hochschule Hannover deden meer dan 3,5 jaar onderzoek naar de inzet van een kippenras dat zowel geschikt is voor de eiproductie als voor de productie van vlees. Het idee er achter is dat bij gebruik van dergelijk ras het doden van de haantjes direct na de geboorte overbodig wordt. Daarnaast zou het ook positief kunnen zijn voor het dierenwelzijn van de hennen.

De hennen van het dubbeldoelras waren rustiger dan hennen van een conventionele lijn leghennen. De haantjes waren beweeglijker dan vleeskuikens van de de conventionele lijn Ross 308. Opvallend was dat het verenkleed van de hennen aan het einde van de legperiode nog vrijwel volledig intact was.

Aangepast voer
De hanen van een dubbeldoelras kunnen toe met voer met een lager eiwitgehalte dan gangbare vleeskuikens zonder dat dit de groeiprestaties negatief beïnvloedt. Het werken met eiwitarmer voer heeft zowel economisch als milieukundige voordelen. Bij de hennen van een dubbeldoelras speelt het risico van vervetting. Daarom mag het voer meer ruwe celstof bevatten en minder energierijk zijn. Ook dat werkt gunstig door in de voerkosten.

Diergezondheid
Na een gecontroleerde experimentele infectie met het Gumborovirus bleek dat de dubbelkippen minder klinische symptomen vertoonden. Ook konden de hennen sneller herstellen van de aantasting van de organen. In de 3 ronden waarbij de haantjes variërend van 63 dagen tot 75 dagen werden aangehouden lag de sterfte tussen de 1,2 procent en 1,7 procent.

Houding van de consument
In online-enquête werden 1.500 consumenten gevraagd over hun houding ten opzichte van een dubbeldoelras in de pluimveehouderij. Van de ondervraagden gaf ongeveer 25 procent aan bereid te zijn extra te betalen voor de eieren van deze kippen. Ongeveer 16 procent kon zich voorstellen dat ze het vlees van de haantjes gaan kopen. De onderzoekers menen dat het vermarkten van de eieren waarschijnlijk eenvoudiger is dan het vlees van de haantjes. Lees meer op de website van de Tierärztliche Hochschule Hannover.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal