Pluimveeweb: Oorzaak stalbrand Renswoude niet meer te achterhalen

01-05-2019
„De oorzaak van de stalbrand is niet meer te achterhalen. We hebben er samen met de brandweer en schade-expert van de verzekering naar gekeken, maar door de hitte die vrijkwam bij de brand, ligt de hele stal plat en is de brandhaard niet te vinden.” Dat zegt leghennenhouder Johan Verbeek uit Renswoude (UT).

Dinsdagmiddag 30 april brak er brand uit in zijn leghennenstal waarbij circa 13.000 van de 16.000 biologische hennen omkwamen. „Circa 1.000 van 3.000 hennen die buiten liepen, hebben we moeten euthanaseren omdat die brandwonden opgelopen hadden op hun verenkleed. De laatste circa 2.000 hennen hebben we verkocht aan een pluimveehandelaar.”

Verbeek nam allerlei maatregelen om een stalbrand te voorkomen. Pakweg een half jaar geleden vond er nog een elektrakeuring plaats op zijn bedrijf. „Alle gebreken die aan het licht kwamen, hebben we toen verholpen. Ook zijn we altijd in de stal aanwezig bij het afdraaien van de mest omdat de motoren heet kunnen worden.”

Verbeek zou de oorzaak graag weten. „We kunnen daarvan leren, maar dat kan nu niet omdat de hele stal platligt.”

‘Liep geweldig’

Zijn witte biologische hennen waren 28 weken oud en volop in productie. „Het liep geweldig deze ronde.” Naast biologische hennen houden hij, zijn vrouw Jantine en zoon Arien ook vleesvarkens. Verbeek is ook voorzitter van Biomeerwaarde Ei, een afzetcoöperatie van biologische eieren.

De leghennenhouder is nu in gesprek met de brandweer, gemeente en verzekering wanneer hij kan beginnen met opruimen. „We hopen eind volgende week te kunnen beginnen met slopen van de stal. Het liefste zouden we zo snel mogelijk een nieuwe stal voor biologische leghennen bouwen.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal