Boerderij: Eiermarkt: aanbod overtreft de vraag

03-05-2019

De eiermarkt kenmerkt zich door voldoende aanbod en lijkt nog niet helemaal hersteld van de terugval na Pasen.

Handelaren hebben geen eensluidende mening, de een typeert de markt als ‘matig’, een andere noemde hem ‘goed, zeker niet slechter dan vorige week’. Andere positieve typeringen zijn ‘redelijk in evenwicht’ en ‘best goed in balans’. Handelaren die zich richten op de horeca zijn blij met de vele toeristen die ons land bezoeken. Zij hadden over de afzet niet te klagen.

De hoop is dat de markt zich verder zal stabiliseren. Er gaan een hoop kippen naar de slacht, de Barneveldse kippennotering daalde met 2 cent per kg, en er zijn geluiden over langere leegstand. Het effect daarvan op de eierprijs is ongewis, omdat er in de zomer altijd minder vraag naar eieren is.

Duitse markt
Een Duitse marktanalist omschreef de Duitse markt deze week als ‘zwakker en onoverzichtelijk’. “De eiermarkt bevindt zich in een identificatiecrisis die nog wel een week of twee zal duren”, aldus de analist.

Het eieraanbod overtreft in Duitsland ruimschoots de bestelde hoeveelheden die in deze vakantieweken lager waren door lagere behoefte. Verwacht wordt dat een toenemend aantal koppels zal worden afgevoerd naar de slacht, waardoor het aanbod, dat nu nog relatief ruim is, zal krimpen.

Verkoop aan eiproductenindustrie
Verkoop aan de eiproductenindustrie lijkt een goed alternatief voor de stagnerende afzet als tafelei, tenminste als partijen elkaar kunnen vinden in de prijs. Door weggevallen productiedagen in de voorbije vakantieweken, hoeft de industrie niet per se te kopen. Als er enige prijsconcessies worden gedaan, is voor scharreleieren nog wel een koper te vinden. Voor vrije-uitloop- en bio-eieren is in Duitsland nauwelijks interesse. Dat kan echter snel veranderen. Doordat koppels worden afgevoerd en door iets frisser weer kan de verhouding tussen aanbod en vraag snel veranderen. En bovendien: Pinksteren nadert en dan moeten de koelkasten weer worden gevuld.

NOP-richtprijs
De NOP-richtprijs voor kooi-/kolonie-eieren daalde vrijdag 3 mei voor de zesde week op rij en voor de witte scharreleieren voor de vierde en voor bruine scharreleieren voor de vijfde achtereenvolgende week. Sinds begin april (vanaf week 13) is de kg-notering voor kooi-/kolonie-eieren met 11,8 cent per kg gedaald 98 cent gedaald (-14%). In die 5 weken is de notering voor scharreleieren, gemiddeld over alle gewichten, is bij witte scharreleieren gedaald met 77 cent per 100 stuks (-13%) en die voor bruine scharreleieren met 66 cent (-10%).

Verdere daling
De kooi-/kolonie-eieren noteerden vrijdag 74,2 cent per kg, 0,7 cent lager dan in de week ervoor, maar 5,6 cent meer dan in week 18 van 2018. De witte scharreleieren 62/63 gram noteerden € 6,29, 18 cent lager dan een week eerder en 2 cent meer dan een jaar geleden, de notering van bruine scharrel daalde met 20 cent tot € 6,77, dat is 22 cent meer dan een jaar geleden.

Voor de komende weken wordt voor een verdere daling van de eierprijs verwacht.

Prognose: licht dalend

 
 

Inloggen op de ledenportal