Pluimveeweb: 'Pas op bij import van pluimvee uit Belgiƫ'

03-05-2019
Pluimveehouders moeten extra opletten bij de import van pluimvee uit België door alleen dieren in te voeren waaruit vooraf blijkt dat ze vrij zijn van antistoffen tegen vogelgriep. In de praktijk wordt deze informatie vaak meegegeven met het koppel dat wordt aangevoerd. Gezien de actuele Belgische veterinaire situatie adviseert Avined om deze informatie tijdelijk vooraf te ontvangen.

Daarvoor waarschuwt Avined vrijdag 3 mei in een speciale nieuwsbrief. Het aantal uitbraken van laagpathogene H3N1 vogelgriep op Belgische pluimveebedrijven liep deze week op van acht naar zestien. Op de getroffen bedrijven vertonen de dieren ernstige klinische verschijnselen, zoals hoge uitval en productiedaling.

Uit een studie van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat er wereldwijd verschillende, niet bestrijdingsplichtige, LPAI varianten zijn die ernstige klinische problemen kunnen geven, zoals een hoge uitval. Denk hierbij onder andere aan de LPAI typen H4, H6 en H9.

Daarnaast geven veterinaire deskundigen aan dat hoge uitval ook kan worden veroorzaakt door een combinatie van een LPAI-virus met een andere virusinfectie. Om een voorbeeld te geven: door LPAI besmetting in combinatie met ILT, IB of Gumboro kan explosieve uitval ontstaan. Het is nog niet duidelijk of de klinische verschijnselen van de LPAI H3 besmettingen in België wordt veroorzaakt door een enkelvoudige of gecombineerde besmetting.

Pluimveedicht gebied

Volgens Avined is er alertheid nodig. De getroffen bedrijven bevinden zich in een pluimveedicht gebied. Gezien de nauwe handelsrelaties tussen de Belgische en de Nederlandse pluimveesector, dringt Avined aan op het nauwkeurig naleven van de hygiënemaatregelen. Met als doel introductie van de laagpathogene vogelgriep in Nederland te voorkomen. Raadpleeg de website www.avined.nl/thema/bedrijfshygiene voor tips en adviezen hierover.

Avined adviseert pluimveehouders om te controleren of geïmporteerde dieren uit België vrij zijn van antistoffen tegen Aviaire Influenza, voordat de dieren op hun erf arriveren. Dat kan met een klinische inspectie of aanvullende diagnostiek.

Bovendien blijft het volgens Avined belangrijk om extra alert te zijn op ziekteverschijnselen, zodat een besmetting van bedrijfsziekten in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt om verspreiding te voorkomen. Avined adviseert pluimveehouders bij een verdachte situatie contact op te nemen met hun dierenarts en de hygiënemaatregelen zo goed mogelijk na te leven.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal