Boerderij: Stabiele bodem in eiermarkt

17-05-2019

Wisselende geluiden deze week over het verloop van de eiermarkt. Er zijn handelaren die positief gestemd zijn.

De bestellingen liepen vlot door en sommigen hebben zelfs eieren moeten bijkopen. De stemming donderdagavond 16 mei in Barneveld was ook in deze lijn: er was geen discussie over verlagen. Het huidige peil was het minimum, maar er gingen ook stemmen op om te verhogen. Er wordt gesproken over een kantelpunt, waarbij er eerder wat bij komt dan van de prijs af gaat. Uiteindelijk gebeurde dat niet en noteert Barneveld onveranderd.

Ook de NOP-richtprijs is nagenoeg onveranderd. De prijs voor 100 bruine scharreleieren van 63-63 gram blijft stabiel op € 6,63. Witte scharreleieren van dat gewicht doen een heel klein stapje terug: van € 6,14 naar € 6,12 per 100.

Aan de andere kant zijn er ook pakstations die de consumptie maar heel gewoon vinden. Van de gehoopte euforie richting Pinksteren is nog geen sprake. De afzet naar de retail wordt als ‘matig’ bestempeld. Daarentegen loopt de handel eromheen wel goed. En dat is dan aan de ene kant de verwerkende industrie, maar ook de handel tussen pakstations onderling. Waar de ene wat over heeft, zijn er anderen die tekort komen. Dat de industrie goed meedoet, is te zien aan de kooi-eierprijs. Na weken van achteruitgang zette de NOP-richtprijs voor kooi-eieren weer een stapje omhoog. Deze ging van € 0,724 naar € 0,730 per kilo.

Aan de aanbodkant is het effect van het vernieuwen van koppels merkbaar. Met name zwaardere eieren worden minder aangeboden. Toch zeggen ook de handelaren die bijgekocht hebben dat ze eenvoudig aan eieren konden komen. Er zijn er voldoende.

Maar er is geen sprake van een overschot. Wellicht nemen de bestellingen in de tweede helft van de volgende week al wat toe. Dat is nog een volle week, die wordt gevolgd door de week van Hemelvaartsdag. Een moment voor acties in de retail of anders in ieder geval het wat meer in het voren inkopen om in de korte week voldoende in de schappen te hebben. Verschillende marktdeelnemers spreken van een stabiele bodem in de markt en verwachten dat het huidige prijspeil ook de komende weken zal gelden.

Prognose: stabiele prijzen.

 
 

Inloggen op de ledenportal