Pluimveeweb: Kinderen die opgroeien op een boerderij zijn het allergezondst

19-05-2019
Kinderen die opgroeien op een boerderij zijn het gezondst van alle kinderen in Nederland.

Dat meldt EenVandaag. Varkenshouder Theo Vernooij zei deze week in de talkshow van Jeroen Pauw dat kinderen die opgroeien op een boerderij 'het gezondst van allemaal zijn'. Is dat ook zo? EenVandaag ging op zoek naar het antwoord.

Er is een verband is tussen een groene woonomgeving en de voordelen die dat heeft voor je gezondheid. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. „Onderzoek laat zien dat op korte termijn, mensen positiever gestemd zijn als ze in contact komen met natuur. Daarnaast komen ze sneller tot rust en verdwijnen stressgevoelens eerder”, zegt omgevingspsycholoog Sjerp de Vries van WUR tegen EenVandaag.

Als het specifiek om kinderen gaat, vertelt De Vries, dan zijn er ook wat onderzoeken die aantonen dat een groene woonomgeving positieve invloeden kan hebben op de gezondheid van een kind. „We hebben zelf onderzoek gedaan, wat laat zien dat kinderen in een groene omgeving wat meer buiten spelen en dat dat, met name voor jongens, gepaard gaat met minder overgewicht."

Minder allergieën

„We zien dat kinderen die opgroeien op boerderijen, veel minder vaak allergieën hebben, zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Ze hebben ook minder vaak astma. Je ziet dat dit soort allergieën twee keer zo weinig voorkomen bij kinderen die opgroeien op een boerderij.” Dat zegt Lidwien Smit, epidemioloog bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) aan de UU.

Volgens Smit komt dat door het volgende: „Dat geldt met name bij kinderen die veel contact hebben met dieren, zoals koeien. Of kinderen die veel in stallen komen, met stro en hooi. Het vermoeden is dat kinderen die dus in stallen komen, blootgesteld worden aan veel meer micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. En dat kan een positief effect hebben op je immuunsysteem.”

Lees het complete artikel op de website van EenVandaag.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal