Boerderij: Eendenhouder voelt continue dreiging vogelgriep

21-05-2019
Het bedrijf van eendenhouder Johan Mostert in Kamperveen werd de afgelopen jaren 3 keer getroffen door vogelgriep. “Ik doe wat ik kan om het virus buiten de deur te houden”, aldus Mostert.

“Wij zijn het enige bedrijf dat 3 keer is getroffen door vogelgriep. Wat dat betreft hebben we onze portie wel gehad. Vogelgriep hangt als een zwaard van Damocles boven ons bedrijf. Het houdt me iedere dag bezig. Maar ik doe wat ik kan om het virus buiten de deur te houden en werk secuur.” Johan Mostert vertelt over de tegenspoed waarmee hij de laatste jaren werd geconfronteerd. “We dachten dat we hier in een gunstig gebied zaten, met weinig pluimveebedrijven om ons heen. Dat gevoel is wel veranderd”, zo zegt hij, met gevoel voor understatement.

 
Mostert houdt sinds 1990 vleeseenden aan de Leidijk in Kamperveen (Ov.). Het gaat om 29.000 dieren, die worden gehouden in 2 stallen. “We werken met een opfok- en een afmeststal en hebben 2 leeftijden”, vertelt Mostert. Zijn erf is opgeruimd en ziet er brandschoon uit. “Ik hou niet van rommel”, zo zegt hij.

Vogelgriep treft bedrijf 3 keer

De afgelopen jaren is zijn bedrijf 3 keer getroffen door vogelgriep. Mostert heeft het gevoel dat de uitbraken niet los te zien zijn van de uitbreiding van een groot natuurgebied, op 700 meter afstand van zijn bedrijf. “Dat natuurgebied van Staatsbosbeheer is verdubbeld en heeft een grote aantrekkingskracht op watervogels. Als individuele pluimveehouder krijg je dat zo op je bordje. Het raakt bovendien de hele sector”, aldus Mostert.

De data 21 november 2014, 16 december 2016 en 13 maart 2017 staan in zijn geheugen gegrift. Het zijn de data waarop vogelgriep op zijn bedrijf wordt vastgesteld.

Maatregelen moeten insleep voorkomen

Mostert neemt na de eerste uitbraak een scala aan maatregelen om insleep te voorkomen. Hij investeert in een dichte loods, waarin hij stro veilig kan opslaan. Bij het overplaatsen van de eenden van de opfok- naar de afmeststal gebruikt Mostert een kap met zijwanden, om contact met vogels te vermijden. Nat schoonmaken en desinfecteren behoort sinds de vogelgriepuitbraken tot de standaard workflow op het bedrijf. De eendenhouder besluit na de tweede besmetting af te stappen van natuurlijke ventilatie en over te gaan op het mechanisch ventileren van zijn afmeststal. Hij heeft sterk het vermoeden dat het virus via de lucht is binnengekomen en investeert daarom in windbreekgaas, dat hij voor zijn luchtinlaatventielen aanbrengt. Het gaas moet de kans op besmetting via de lucht minimaliseren.

Overschakelen op andere diercategorie optie?

In de Roadmap strategische aanpak vogelgriep wordt geopperd om risicobedrijven over te laten schakelen op een andere diercategorie. Mostert laat in het midden of hij daar wat voor voelt. “De oplossing moet van hogerhand komen. De uitbraken en de maatregelen hebben me al veel geld gekost. Het liefst blijf ik op deze locatie. We hebben het hier netjes voor elkaar. Maar het zou me zeker een bepaalde mate van rust geven als ik weet dat het risico op vogelgriep wordt verkleind. Ik voel nu een continue dreiging van vogelgriep.”

Mostert doet wat hij kan om een uitbraak te voorkomen. Het is de vraag of dat genoeg is. “Hopelijk blijven we in Nederland gevrijwaard van een nieuwe uitbraak. Maar dat is koffiedik kijken.”

Lees het complete artikel in Pluimveehouderij, nr. 5 van 18 april 2019

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal