Boerderij: Eiermarkt toont zich vriendelijk

24-05-2019

Vorige week was al sprake van een kanteling waarbij het punt dat de markt naar boven zou worden bijgesteld heel nabij was. Wat toen niet lukte, gebeurde deze week wel. De eierprijzen stijgen weer.

De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 63-63 gram noteert € 0,08 hoger op € 6,71 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht stijgen € 0,03 naar € 6,15 per 100 stuks en zitten daarmee weer een cent boven de prijs van 2 weken geleden. NOP richtprijs voor kooieieren stijgt ook. Deze gaat van € 0,730 naar € 0,759 per kilo.

Ook de Duitse noteringen stijgen. Alle sorteringen van bruine scharreleieren werden in WeserEms € 0,10 per 100 duurder. De MEG-notering voor S-en en XL-en stijgen € 0,10 en € 0,15 per 100. Franse kooieieren in Rungis stijgen eveneens. De noteringen van sorteringen S en M staan € 0,10 hoger dan vorige week.

Voorzichtig positieve stemming
Het geeft geen grote euforie, maar de stemming in de markt is wel voorzichtig positief. Voor de tijd van het jaar loopt de eiermarkt namelijk helemaal niet slecht. De consumptie zet zich op een vrij stabiel niveau voort. Dat zorgt voor een stabiele bodem in de eiermarkt, maar geeft bovendien een vriendelijke ondertoon. Want met een korte werkweek in het vooruitzicht vanwege Hemelvaart worden orders naar voren gehaald. Dat geeft meer levendigheid op de markt.

Onzekerheid in België
Datzelfde effect heeft ook de onzekerheid in België. Het aantal uitbraken van laagpathogene vogelgriep blijft toenemen. Om zekerheid in te bouwen vergroten verwerkers momenteel hun voorraden. En dat terwijl er merkbaar minder eieren op de markt komen doordat koppels zijn geruimd en een deel van de stallen leeg staat.

Het totaalplaatje is dus niet verkeerd. En marktpartijen verwachten voor volgende week eenzelfde beeld. Vooral de eerste 3 dagen van de week zullen veel eieren worden uitgeleverd. De prijzen zijn redelijk vast. Ze zullen ondanks de korte week in ieder geval niet minder worden, is het gevoel dat in de markt leeft.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

 
 

Inloggen op de ledenportal