Pluimveeweb: Twee nieuwe uitbraken van H3N1 vogelgriep in Belgiƫ

27-05-2019
De afgelopen dagen zijn er twee nieuwe pluimveebedrijven in Vlaanderen besmet met laagpathogene H3N1 vogelgriep. Daarmee stijgt het aantal besmette bedrijven naar 51. Dat zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) na vragen van Pluivmeeweb.nl.

Vorige week en de week ervoor kwamen er maar liefst elf nieuwe besmetingen bij. Sinds begin april dit jaar zijn enkele tientallen pluimveebedrijven getroffen door het laagpathogene H3 vogelgriepvirus. De meeste besmette bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen, enkele in Oost-Vlaanderen en in de provincies Antwerpen en Luik bevinden zich ieder één besmet bedrijf. De meest voorkomende symptomen op de besmette pluimveebedrijven zijn depressie, een snelle daling van de eiproductie (van 20 tot 100 procent), bleke eieren, een daling van water- en voederopname en hoge sterfte (soms tot 50 procent en hoger).

Het aviaire influenzavirus type H3 is een virus dat pluimvee aantast en volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen. Het virus vertoont alle karakteristieken van een laag pathogeen virus, wat wil zeggen dat het virus op zich niet verantwoordelijk kan zijn voor de symptomen en sterfte bij kippen. Uiteraard kan dit virus wel bijdragen aan het versterken van de symptomen van andere pathogenen. Het is nog niet duidelijk welke andere factoren precies de oorzaak van de klinische symptomen zijn. Daarom ook is het meer dan strikt toepassen van de bioveiligheid absoluut noodzakelijk, adviseert het FAVV.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal