Pluimveeweb: Acht nieuwe H3N1 vogelgriepuitbraken in Belgiƫ

04-06-2019
De afgelopen week zijn er acht nieuwe pluimveebedrijven in Vlaanderen besmet met laagpathogene H3N1 vogelgriep. Daarmee stijgt het aantal besmette bedrijven naar 59. Dat zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) na vragen van Pluivmeeweb.nl.

Sinds begin april 2019 zijn enkele tientallen pluimveebedrijven in Vlaanderen getroffen door het virus. De meeste besmette bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen, enkele in Oost-Vlaanderen en in de provincies Antwerpen en Luik slechts één bedrijf. De meest voorkomende symptomen op de besmette pluimveebedrijven zijn depressie, een snelle daling van de eiproductie (van 20 tot 100 procent), bleke eieren, een daling van water- en voederopname en hoge sterfte (soms tot 50 procent en hoger).

Het H3 vogelgriepvirus is een virus dat pluimvee aantast en volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen. Het virus vertoont alle karakteristieken van een laag pathogeen virus, wat wil zeggen dat het virus op zich niet verantwoordelijk kan zijn voor de symptomen en sterfte bij kippen. Het virus kan wel bijdragen aan het versterken van de symptomen van andere pathogenen. Het is nog niet duidelijk welke andere factoren precies de oorzaak van de klinische symptomen zijn. Het strikt toepassen van de bioveiligheid is absoluut noodzakelijk, volgens het FAVV.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal