Pluimveeweb: Aantal vogelgriepuitbraken loopt verder op in Belgiƫ

06-06-2019
Bijna dagelijks krijgen er één of enkele bedrijven in Vlaanderen te horen, dat ook hun bedrijf ten prooi is gevallen aan het laagpathogene H3N1 vogelgriepvirus. Ondertussen is het aantal besmette bedrijven opgelopen tot boven de 60 en zijn er nog verschillende bedrijven in verdenking gesteld, waaronder een bedrijf in de provincie Luxemburg.

Dat meldt het Vlaamse Pluimvee woensdagavond 5 juni in haar wekelijkse nieuwsbrief. „De eerder opgelegde bioveiligheidsmaatregelen met het ministerieel besluit van 16 mei zijn duidelijk niet afdoende om deze situatie in te dijken”, zegt Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

Afgelopen dinsdag 4 juni zijn er meer maatregelen ingesteld tijdens het overleg met het Sanitair Fonds, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en het Kabinet van Ducarme. Volgens Chombaere zijn deze maatregelen niets waard zolang besmette bedrijven operationeel blijven. De Belgische pluimveesector blijft aandringen op een gecoördineerde bestrijding vanuit het FAVV waarbij de dieren geruimd worden met compensatie voor de waarde van de dieren.

Consternatie en frustratie bij getroffen pluimveehouders groeit

Mark Wulfrancke (ABS) liet tijdens dit overleg duidelijk blijken dat hij het onbegrijpelijk vindt hoe men kan zitten toekijken hoe een hele sector ten gronde gaat. De consternatie en frustratie bij de getroffen pluimveehouders is dan ook hoog aan het oplopen.

De sectororganisaties gaven een getroffen vermeerderaar en een getroffen leghennenhouder de gelegenheid om tijdens het overleg hun verhaal te doen over welke impact het H3N1-virus heeft op hun bedrijf, het afdoen van besmetting via contact als hoofdoorzaak en de besmetting van hun bedrijf ondanks de uiterst strenge, haast maniakale, bioveiligheidsmaatregelen die ze henzelf hadden opgelegd.

De sectororganisaties blijven, in samenwerking met het FAVV, het FOD en het Kabinet van Ducarme, zoeken naar mogelijkheden om een opening te creëren in de wetgeving.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal