Pluimveeweb: Reguliere scharrelei verdwijnt uit Nederlands supermarktschap

05-06-2019
Twee op de drie scharreleieren in Nederlandse supermarktschappen hebben inmiddels één of meerdere sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het reguliere scharrelei verdwijnt als gevolg daarvan steeds meer uit de schappen.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI. Eigenaar John Kwetters van het gelijknamige pakstation verwacht dat er eind van dit jaar geen regulier scharrelei meer te koop is in de Nederlandse supermarktschappen. Dat zei hij in april tegen Pluimveeweb.nl. Ook andere eierhandelaren delen deze zienswijze.

Verdubbeling

De omzet van ‘duurzamere’ voedingsproducten in Nederlandse supermarkten verdubbelde in vier jaar tijd ruim van 1,9 miljard euro naar 4,1 miljard euro. De omzetgroei vlakte overigens wel iets af tussen 2017 en 2018. Groeide de omzet tussen 2016 en 2017 nog met ruim 800 miljoen euro, tussen 2017 en 2018 bedroeg de groei net geen 600 miljoen euro.

Het totale marktaandeel van voedsel met een keurmerk was in 2018 17 procent. De omzet van biologisch voedsel bedroeg in 2018, 843 miljoen euro, ongeveer 20 procent van de totale omzet op ‘duurzaam’ voedsel.

Groei in keurmerken zet door

Het grootste keurmerk, met inmiddels ruim 1,8 miljard euro omzet, is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dit keurmerk realiseerde ook de grootste groei (+25 procent en +364 miljoen euro).

IRI verwacht dat producten zonder keurmerk langzaam maar zeker een uitzondering zullen worden in de supermarkt.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal